torsdag 16 juli 2020

Spara 20 000 kr i månaden


Aktie som ger 2600 procent på fem år
eller spara 20 000 kr i månaden


Egentligen har det varit lika bra och åtminstone säkrare att köpa aktier i spelbolag än att försöka vinna pengar i spelhallarna.  Om detta, hur man kan spara 20 000 kr i månaden och hur lite många vet om ekonomi är dagens ämnen.

Den som för två år sedan köpte den nu omåttligt populära aktien Evolution Gaming har kunnat glädja sig åt en uppgång på 117 procent på ett halvår, 473 procent på två år ellerr 2644 procent på fem år.  En del sparare kanske inte vill satsa sina slantar i spelbolag och får ofta veta från den som försvarar satsningen  att just det nämnda bolaget tillhör gruppen leverantörer. Det finns fyra sådana på börsen och de bedriver ingen egen spelverksamhet. Det gör däremot det drygt tiotalet operatörer  som också finns på börsen. Evolution Gaming är mycket högt värderat med  p/tal på 65.  Vinsttillväxten under fem år anges till 67 procent. Men det finns flera bolag som är i samma sits med värderingar upp i trakten kring 100 och samtidigt går med förlust men som givit innehavarna rejäla tillskott. I flera fall påminns vi om läget  för 20 år sen då köparna flockades kring spekulationsbolag och släppte alla hämningar.  Nu tycks köparna i flera fall strunta i värderingarna och om bolaget går med vinst eller förlust  tycks inte spela så stor roll.  
Visst kan man vara med och leka lite på denna marknad men det bör vara med pengar som man har råd att förlora, inte bufferten som ska användas för oförutsedda utgifter i hushållet.
Buffert svårt eller enkelt

På tal om buffert har Swedbank och Sparbankerna gjort en undersökning visar att de flesta hushåll kan lägga undan mellan 15 000 och 20 000 kr i månaden. Det är en kraftig ökning jämfört med  tidigare undersökningar. Högre inkomster är en förklaring och lägre räntor en annan.  I undersökningen utgår man från bostäder med 75 procents belåning vilket får anses högt. Bäst möjligheter att spara har sammanboende utan barn i bostadsrätt och svårast har ensamstående med barn i bostadsrätt. Rådet är att spara tio procent av disponibel inkomst och bygga upp en buffert på minst två månadslöner. En tidigare finansminister blev känd för att hävda att en buffert bör vara en årslön.
Nytt kyl om 12 år

Hur mycket en buffert bör uppgå till kan också bedömas från behovet. Den som bor i nybyggd villa behöver inte räkna med nytt kyl och frys på 12 år till exempel och då behövs ett sparande på 105 kr i månaden för denna affär frmöver. Byte av värmepump för 50 000 kr kräver 200 kr i sparande. En dränering är dyr och räkna med minst 150 000 kr vilket kräver 250 kr i sparande  per månad. Dock kan man räkna med en sådan investering varar i 50 år. En ny tvättmaskin för 6000 kr  behövs om 12 år och kräver bara 40 kr i sparande per månad. Så kan man fortsätta och kommer kanske upp i ett sparande på ett par tusenlappar i månaden i alla fall.
Vad är procent och ränta?

Det riktigt bekymmersamma är att många kan så lite om ekonomi och skolan sköter det här ämnet riktigt skralt.  Den som ser på tv-programmet Lyxfällan förfäras över hur många som kör ekonomin i botten. Deltagarna tar lån med räntor uppåt 100 procent och har ingen aning om hur stora lån de har. Inte sällan avslöjar de sin bristande kunskap i så enkla begrepp som ränta. Om man inte vet vad ränta är förstår man att problem kan uppstå.  Detta är bara toppen på ett isberg och fallen i Lyxfällan är inga extrema undantag. Finansinspektionen  har i en färsk undersökning funnit att 44 procent inte är ett dugg intresserade av privatekonomi, var femte person inte vet vad ränta på ränta (vars effekt av Albert Einstein kallad världens åttonde underverk)  är och många kan inte räkna procent. Det senare innebär att de inte kan bedöma sina räntekostnader eller ens förstå vad rabatter i butikerna betyder. Gå på rea utan att förstå vad 40 procents rabatt innebär blir ett klart problem i vardagen. Då är det lätt att man fixar ett sms-lån med 30 procents ränta utan att blinka.
Månaden slut – pengarna slut

13 procent av svenskar i åldern 18 -79 år kan inte klara en oförutsedd utgift på 20 000 kr. Läget kan bli riktigt kritiskt vid arbetslöshet.  62 procent tror inte att de skulle klara ett inkomstbortfall under 3 – 6 månader. En av fyra har inget långsiktigt sparande. Och ca 20 procent uppger att de pengarna är slut när månaden är slut.  

Karl-Eric Magnusson
karleric.magnusson@telia.com

 (Publicerad i tidningen västsverige  16 juli)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar