tisdag 31 mars 2020

Utdelningar är min pension

Nu går ministrar ut och kräver att bolagen ska stoppa utdelningar. Ledaren för riksdagens minsta parti Per Bolund sa i lördagens ekointervju att Volvo agerar girigt om man delar ut avkastning till sina ägare.  Bolund anklagas av flera ekonomer för att vara okunnig om näringslivets villkor. Men det är min pension som Bolund vill lägga beslag på.  Jag har sparat i decennier i aktier och försett bolagen med pengar. Målet är att få lite utdelning på sitt investerade kapital på ålderns höst.  Jag kunde ha rest jorden runt eller gjort slut på pengarna på annat sätt som krogbesök. Den som valt att spara till sin pension med de förutsättningar som man utgått från vid insättningen är en bra strategi.  Det är räntan på mina sparpengar som politikerna lägger beslag på. Ulla Andersson gillar som vänsterpartist inte privata bolag och om de råkar tjäna pengar ska anses utdelningen som stöld. Från staten förstås.
Lägg också märke till att  svenska privatpersoner bara 11 procent av det samlade börsvärdet.  1,8 miljoner av de drygt två miljonerna aktieägarna är privatpersoner. Institutioner äger ungefär hälften av börsvärdet.  En stor del av våra pensioner bygger på hur det går för börsbolagen. Det är alltså inte så som Ulla Andersson säger att utdelningarna används till aktieägarnas fester.  Pengarna återinvesteras till stor del och håller företagen igång.  Resten konsumeras vilket också håller företagen igång,  om ingen köper dess produkter så finns inte företaget  heller.
Kom också ihåg att staten håvar in 30 procent av utdelningen i skatt. Även den som har ISK får beskattning på hela förmögenhetsvärdet.  En skatt som tas ut även om värdet på aktierna och därmed förmögenheten minskat.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar