fredag 28 februari 2020

Börsras - hur gör jag?


Mäklare får order från kunderna: sälj allt jag äger!!!  Så gör den som får panik. Nu sprider sig Corona till fler länder och i vår närhet. Nu uppe i 35 länder utanför Kina. Börsraset i måndags var det värsta under en dag sedan Brexitomröstningen.Tisdagen blev också en dyster dag. Och onsdagen. Och torsdagen. Och nu fredagen.   Hus ska jag hantera detta krisläge?


 I stort sett är årets uppgång raderad men den har ju varit enorm och fått många att tappa vettet. Den 3-20 februkari har vi haft en rusning som gjort många till miljonärer.  En av mina favoritaktier, Latour steg kraftigt med premium på hela 25 procent, dvs börskursen låg 25 procent över substansvärdet.  Klart att inte detta skullel hålla Trots nedgången ligger dagens kurs på  20 procents premium.

Men den som varit med förr kan också minnas:
24 oktober 1929 med paniken
Svarta måndagen 19 oktober 1987
90 talskrisen1990-94
Oljekrisen 1973
IT bubblan som spack i mars 2000. Mängder av konsultbolag i konkurs.
11 september 2001 med terrorattacken i New York. 98 miljarder dollar försvann direkt.
Finanskrisen efter Lehmankraschen 2008.
2011 en kraftig nedgång.


Svårt att ge råd nu. Utvecklingen beror på Coronaviruset.  Men i Kina har fabrikerna börjat komma igång igen och butiker öppnat. Starkt oroande  är spridningen över världen och nu Europa.  Digerdöden under 1300 talet skördade en tredjedel av hela befolkningen.  Så illa bör det väl inte gå och flera läkemedelsbolag, bland annat stora Astra Zeneca har något på gång.

Viktig lärdom är att man inte ska ha allt i aktier, men var annars när räntan är noll?
Viktig lärdom är också att man ska ha en rejäl buffert så att man inte måste tvångssälja.
Bara pengar som man kan avvara under fem år ska sitta i aktier.

Aktiestinsen sa alltid när det var börsras: Då får vi leva på utdelningar tills det vänder.  En klok strategi om man har kvalitetsaktier.  Den gamla regeln gäller  fortfarande. Bra bolag har bra ledare, bra produkter, bra utveckling och bra ägare.
Samtidigt ska man akta sig för girighet.  En romersk satiriker, Juvenalis, sa för nära 2000 år sedan;
"Det är en galenskap att leva i misär för att kunna dö rik".

 Så rådet får bli: Världen går inte under denna gången heller.  Nu väntar utdelningar och dessa ska in på börsen med stigande kurser som följd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar