fredag 28 februari 2020

1 100 miljarder upp i rök på en vecka. Så här säger experten.Dagens industri har en utmärkt kommentar till dagens och veckans häftiga nedgång på börsen.  Prenumerera gärna på denna kvalificerade ekonomitidning - dyr men bra.
Så här skriver  en expert:

Coronaviruset

1.100 miljarder upp i rök – en sak gör veckans börsfall unikt

 
USA-börserna hade sin värsta vecka sedan finanskraschen 2008. Hemma i Stockholm föll börsen under veckan med nära 12 procent, vilket betyder att värden på cirka 1.100 miljarder kronor har sopats bort.
Börsnedgången i sig är inte unik, men det finns en sak med den senaste veckans börsfall som är unikt.
  
Siffrorna berättar att vi just nu bevittnar ett kraftigt och framför allt snabbt börsfall. Börsnedgången är dock än så länge inte på något sätt unik.
Under våren 2006 föll Stockholmsbörsen med 17 procent och 1998 orsakade Rysslands betalningsinställelse ett börsfall på Stockholmsbörsen på hela 39 procent. Det är två börsras som sannolikt få av dagens aktiesparare har lagt på minnet. 
Vad som däremot är unikt med den senaste veckans börsfall är orsaken. 
Samtliga tidigare börsras har haft sin grund i ekonomiska faktorer. De har berott på statsfinansiella kriser som den i Ryssland 1998 eller under Eurokrisen 2011-2012, värderingsbubblor som under fastighets- och bankkrisen 2008 och Kinakrisen 2015, eller om hastiga omslag i konjunkturen som under hösten 2018.  
Denna gång beror inte börsfallet på en ekonomisk kris. I varje fall inte än. Det är en allvarlig global virussmitta som sprider oro i samhället och som kan få stora ekonomiska konsekvenser om den inte stoppas. 
Finansmarknaden har börjat ropa på hjälp i form av lägre räntor för att hålla de ekonomiska hjulen snurrande. Prissättningen på räntemarknaden indikerar att finansmarknaden redan räknar med att centralbankerna går den till mötes. Men att hålla finansmarknaderna under armarna är knappast förstaprioritet i det här läget. 
Det är inte en konstlad ekonomisk tillväxt som behövs, helt enkelt eftersom folk inte är intresserade av att konsumera utan helst av allt vill hålla sig inomhus, långt bort från folkmassor. 
Det viktigaste för börsutvecklingen är att coronaspridningen stoppas och att från politiskt håll stödja de företag som just nu drabbas mest av folks oro så att dessa berörda bolag inte behöver skära ned på sin verksamhet och därmed förvärra den ekonomiska situationen.
Om börsfallet stannar på omkring 13 procent sedan Stockholmsbörsens toppnotering från den 19 februari hänger därmed helt och hållet på att världens lyckas begränsa smittspridningen.
Om det kommer tydliga tecken på att smittan slutar växa okontrollerat kommer aktiemarknaden att lugna ned sig och vi lär få se börsuppgång till i varje fall de kursnivåer som gällde före coronakrisen. 
Om det visar sig att spridningen inte hejdas väntar en fortsatt mycket orolig tid i samhället och förstås även på börsgolvet eftersom det är få investerare som är särskilt intresserade av att köpa aktier i sådana tider. 
När coronaspridningen avtar är i dag omöjligt att säga, helt enkelt därför att ingen vet.
I detta läge gäller det därför att som aktiesparare hoppas på det bästa och förbereda sig på det värsta genom att se till att ha en aktieportfölj som inte är större än att privatekonomin klarar ett riktigt kursfall likt finanskrisen 2008 eller IT-kraschen vid millennieskiftet. 
Det viktigaste är helt enkelt att vara herre över sin egen situation och själva bestämma när det är dags att sälja och inte tvingas agera i panik till följd av värdefallet. 
Att chansköpa aktier i dag ska man bara göra om man är van aktiespekulant och har råd att ta en förlust. 
Sedan finns det aktier som lär klara av en ökad coronasmitta bättre än andra. Teleoperatörerna är relativt opåverkade liksom livsmedelshandlarna. Konjunkturberoende företag tillhör däremot förlorarna om coronakrisen fortsätter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar