torsdag 8 augusti 2019

Sälja eller köpa?

Efter en dyster period pekade börskurvan uppåt idag. Vid oroligheter får man alltid fundera på om man ska köpa eller sälja när kurserna rusar uppåt.  Jag är intresserad av fastighetsaktier och då noterar jag aatt Fabege som är en otroligt bra aktie inte hängde med idag. Enda på min lista som vandrar söderut. Men jag tror fortfarande att detta är en av börsens allra bästa aktier och därför ingen anledning sälja. En annan stabil aktie som gått upp under en tid är Lundberg, idag steg aktien med ytterligare 1,2 procent. Var högre tidigare under dagen. Detta bolag styrs ju av den konservative och försiktige Fredrik Lunberg och den som inte är ute efter klipp har all anledning att satsa på en sådan här basaktie. Dessutom innehåller detta investmentbolag stora poster i Industrivärden, så köp av båda dessa är egentligen lite dubbla affärer.  Ett annat bolag som jag gillar är fastighetsbolaget Wihlborg med tonvikt på södra Sverige. Har gått oerhött bra under året och visar hela tiden uppåtsiffror.  En bekant till mig köpte Wihlborg och Lundberg i början av sommaren och har fått en snabb uppgång med ca 20 procent. Bäst av alla fastighetsbolag i år har varit Klövern.  Men de sista dagarna har kursen dalat. En billig aktie som lockar många just av detta skäl.
Att JM backade när den norska affären blev känd i onsdags var inte så märkligt. Bolaget sysslar ju med  fastighetsutveckling  och har haft svårt att sälja dyra lägenheter.  När rapporter om bättre läge kablades ut steg också aktien.  En gammal känd framgångsaktie så det kändes helt rätt.  ska bli intressant att se vart kursen tar vägen nu.
En aktie som har gått i botten de senaste två åren är Immunicum.  Men så hände något som inget vad och Dagens Industri noterade kraftiga uppgångar, ja en fördubbling på några veckor. utan att något nytt har framkommit.  Kursen steg från 7-8 kronor där den legat i åratal till 16 kr.  Många hakade på  och även här spännande att se vart kursen tar vägen.
Den som har Mycronic och Vitrolife kan känna sig nöjd. Mycket kraftiga uppgångar under året.  Men varför inte köpa investmentbolget Bure istället. 70 procent av innehavet är just dessa bolag och då köper man med rabatt.  Att köpa en krona för 50 öre som Aktiestinsen sa. Bure har stigit 70 procent i år och är bästa investmentbolag  som slår  den kända folkatien Investor med råge.
Bara en notering till sist:  Addlife har stigit kraftigt sedan den avknoppades från Addlife.  Under senaste veckorna har insider storålt , en sålde för 300 miljoner.   Klart att många drar öronen åt sig. Men märk att Roos som är den som sålt mest har som affärsprincip att köpa på sig stora poster och sälja efter ett tag. Han köpte under vintern och våren stora poster och nu passar han på att sälja. Samtidigt ska man notera att vd i bolaget har köpt ganska stora poster så sent som i juni.
Teknisk analys som man kan kolla i Aktiespararnas Hitta Kursvinnare visar starkt köp och kursen har trots försäljningarna inte backata utan ligger kvar kring 260 kr. Idag var den uppe i 270.  Så länge aktien ligger över 200 dagarslinjen och 50 och 20 dagars rekommenderas köp istället för sälj.
Ursäkta denna långa utläggning men läget är mycket intressant just nu, Trump spelar stor roll och så länge räntorna är låga och spås bli lägre tror jag på fastigheter. Håll ett öga på den ramgångsrike Erik Sehlin i Balder.'

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar