tisdag 13 augusti 2019

Hann du med?


Tisdagen blev ett praktexempel på hur svårt det är med timing.  Flera dagars nedgångar på börsen och alltfler hot har gjort många skeptiska. Kanske sålt av allt eller delar av sin portfölj.  På tisdagsmorgonen dök börsen under förmiddagen rejält, mer en procent back. Säljarna tryckte på knappen och kände sig bekväma allteftersom kurserna rasade.
Men så kom president Trump med ett av sina många utspel.  Skjuta upp tullarna på varor från Kina. Och plötsligt så rusade kurserna upp förbi nollan och norrut.
Men de akerseglade kände sig säkert besvikna.
Den som däremot inte sålt utan ligger kvar med stabila och bra bolag kan känna sig nöjdare.  Börsen kommer alltid igen och försöka hitta bottnar och toppar är för de flesta svårt eller omöjligt.
Tisdagen blev ett typexempel på hur det går för den som försöker hänga med i galoppen.

Aktiestinsen Israelsson tillhörde ju gruppen som ligger kvar även i nedgångar. Finns givetvis gränser men Warren Buffett i USA har amma inställning. Han tycker att börsen bör hålla öppet en gång om året - det räcker för att justera innehaven.
Stinsen sa alltid att vi får försöka leva på utdelningarna när det brakade utför.  Han hade själv sex miljoner årligen i utdelning så han ansåg att han klarade sig med denna summa som en komplettering till pensionen på 10 000 kr i månaden.
Alltså: Lärdomen från tisdagen är att svängningar går så fort att mycket få hinner agera och då kanske man kan ligga lågt istället.  Den som inte klarar upp och nergångar kanske bör fundera över om man ska ha aktier.

En som tycks lyckas är  Håkan Roos som köper och säljer Addlife i stora mängder. När han sålde för 300 miljoner hakade många på. Men nu har han börjat köpa igen och 50 000 aktier på en enda dag.  Om aktien stiger 10 kr så har han kammat hem  en halv miljon i bara den här affären.
Mycronic var också många som tjänade storkovan genom att köpa och sälja för något halvår sedan.
Ser nu att framgångssagan Absolent Group fått en stororder och rusar. Varje aktie kostar över 500 kr jså det blir mycket pengar men uppgången har varit 120 procent bara i år. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar