tisdag 6 augusti 2019

Börsras eller bara rekyl?

Efter ett par dars riktigt häftiga börsfall, måndagen var den största nedgången under en dag i år, kom en rekyl uppåt idag på förmiddagen. Men den avtog snabbt och blev en färd nedåt igen. Visserligen inte så häftig och vissa branscher klarade sig hyfsat.
Men som vanligt vid sådana här börsfall flyr spararna till utgången och trycker på säljknappen.  För de allra flesta sparare är det inte troligt att man ska lyckas pricka in bottnar och toppar.
Själv ligger jag fortfarande med aktier som har ökat mycket i värde under årens lopp. Men de ligger i depå, dvs jag måste skatta för vinsten.  Och på ISK måste jag skatta för hela beloppet oavsett om det går upp eller ner.
Vid en sådan här nedgång spanar jag efter lämplig tidpunkt att flytta över till ISK.   Flytten räknas som försäljning och skatt utlöses men sen sitter aktierna i rätt fålla.  Ett sådant exempel är Handelsbanken som nu pressas ner och snart kommer jag att flytta över.  Denna och övriga bankaktier har en direktavkastning på kanske sju procent är  ett bra alternativ till bankkontot.  Bankerna kommer inte att gå i konkurs men kan mycket väl sänka utdelningen som är rekordhög.  Dock en bra placering för utdelningsjägare.
Warren Buffett älskar nedgångar. Då kan han köpa billigt.   I New York stiger börserna ikväll, alltså tisdag kväll, och det ganska kraftigt. Får se vad det inneb'är för Stockholm i morgon. Kan mycket väl bli så att skräckslagna säljare idag har gjort en för tidig sorti från börsen.
Nu aviseras också sänkt ränta. Många har bundit räntorna i tron att de ska gå upp som ryktet sagt.  Men någon höjning är inte i sikte utan tvärtom en sänkning.  Den gamla regeln att inte binda håller.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar