fredag 2 augusti 2019

Börsen

Efter två månaders semester är jag nu åter i farten.  Har läst massor med böcker i hängmattan och lärt mig mycket. Det handlar givetvis om privat ekonomi och börsen.  Jag ska försöka komma med trevliga tips som gör dig till  dollar miljonär. miljonär i svenska kronor är de flesta idag så får höja ribban lite.
Idag den 2 augusti rasar börsen och Warren Buffett i USA är glad. Då finns goda tillfälle att köpa billigt. Tror dock inte att nedgången blir så långvarig eller djup heller. Men över två procent på en dag är ganska mycket.  Det blir 200 000 kr ör den som har portfölj på 10 miljoner.

Hernhags och Sterners nybörjarbok tyckte jag var lättläst och passar bra i hängmattan.  Så här har jag skrivit i pressen om boken:

aa
Ekonomikrönikan

Aktier är inget för mig!
Nybörjarbok ger svar på
frågor du inte vågat ställa


Spara i aktier är säkert bra men verkar svårt och inget för mig. Jag är rädd om mina slantar och sätter pengarna på ett säkert bankkonto. Den som resonerar så borde läsa den nybörjarbok som Marcus Hernhag och Jan Sterner skrivit lagom till hängmattan.
Finns många böcker som är tänka för nybörjare. Marcus Hernhag  och Per H Börjesson är två av mina favoritförfattare som skrivit enkelt och begripligt. De som läst dessa berättar att de förstått det mesta men om man aldrig någonsin ägnat intresse åt ämnet och tycker aktieaffärer fortfarande är svårt och bara något för den som begriper behöver kliva ner ett steg.
Jag har på sistone träffat ganska många som är avundsjuka   den  som är med på banan och tjänar rejält med pengar. De skäms för att visa sin okunnighet om aktier och låter pengarna stå kvar på bankkontot. Där gör de sällskap med andra som satt ofattbara 1100 miljarder på helt räntelösa konton i våra storbanker.Visserligen bankgaranti som säkerhet men  med inflation på 1,8 procent tappar man köpkraft hela tiden. Alltså inte alls så säkra pengar som man vill tro.
Vad är en aktie?
När jag möter intresserade som ställer frågor som:   Vad är en aktie?  Hur gör jag rent konkret för att köpa eller sälja aktier? Vilka aktier ska man köpa? Tidningarna har hela sidor med massor av siffror, vad betyder dessa?
Det är den absoluta nybörjarens enkla basfakta som jag saknat i alla hittills utgivna böcker. Man förutsätter helt enkelt att de flesta känner till grunderna och snabbt hamnar man i resonemang om emissioner, marginaler, soliditet och andra krångliga ord. Viktigt men man börjar inte där. 
Marcus Hernhag och Jan Sterner är välkända skribenter inom aktier och privatekonomi  sedan många år har slagit sina kloka huvuden ihop skrivit en mycket lättläst grundbok    drygt 100 talet sidor.  Här får man svaren på just de här basala frågorna som alla nybörjare bör få svar på.  En utmärkt bok till ungdomarna i familjen eller till den som tycker alla som pratar om aktier lika gärna kunde tala grekiska.
Dyr eller billig aktie?
Boken inleds med den självklara frågan varför man ska spara i aktier. Svaret ges om man studerar de grafer som visar total avkastning på aktier jämfört med andra sparformer.   Nästa kapitel förklarar vad en aktie och ett bolag är. En vanlig fråga jag möter är: Hur mycket kostar aktien.  Underförstått, bättre köpa billiga aktier.  Fel, priset på aktien speglar i normalfallet värdet  och i själva verket kan en lågprisaktie vara dyr.
En aktie stiger förhoppningsvis  på sikt i värde, alltså kursen stiger, och dessutom får man i de flesta bolag utdelning varje år.  Tillsammans får man då en total avkastning, också ett begrepp som författarna förklarar närmare.
Den viktiga frågan om vilka aktier man bör välja ägnas också utrymme.  Om man inte har en aning om vilken av de flera hundra aktier som finns på börsen man ska välja så finns metoder att gallra. Inte kasta tärning som sällan lyckas. Man bör hitta sin egen modell, en del kanske vill satsa på utdelningar medan andra söker hitta aktier med stora kursökningar.  Är jag en spelare som vågar ta hög risk eller är jag försiktig?  Marcus Hernhag har givit ut en bok som enbart handlar om utdelningar och hur man kan bli rik på dessa.  Ett litet nystartat bolag som lovar lösa cancerns gåta och aldrig gått med vinst är givetvis en högrisk jämfört med stora bolag med lång bra historik, bra vinster och stora tillgångar. Hjälper inte att aktien är rekordbillig, kanske mer ören än kronor.
Ta rygg på proffsen
Ett intressant kapitel handlar om hur dessa erfarna författare själva resonerar när de ska välja egna aktier. Att ta rygg på bevisat duktiga placerare är ofta en framgångsrik metod. Sterner tar utgångspunkt i hur man inte ska göra, nog så viktigt för en nybörjare. Goda råd kan vara dyra.  En varning för att följa alla tips som banker och tidningar ger. Jag har följt dessa och gjort fiktiva portföljer av dessa råd för nöjes skull -  en avskräckande läsning.
Varje aktieaffär kostar och avgiften kan växla från en krona till flera hundra. Ett råd är att inte göra många små affärer om avgiften (courtage kallas denna) är hög.
Ett särskilt kapitel handlar om misstag som nybörjare ofta gör.  Kloka  råd från erfarna sparare  som inte har ekonomiska intressen i affärerna. Banker som säljer fonder väljer enbart egna fonder med ofta höga avgifter.
Ungdomar får inte missa chansen
Sen tycker jag att nybörjare bör besöka Aktiespararnas möten och kurser, ofta nybörjarkuser.  Aktiespararna har också ett mycket värdefullt dataprogram ”Att hitta kursvinnare”.  Detta är inte bara för proffsen utan även för amatörer. Inte så att man kan trycka på en knapp och få besked om vilka aktier som bör köpas men massor av intressant underlag för affärer. Är det ungdomar så gå gärna med i Unga aktiesparare, där träffar man kompisar med samma intressen. 
Ibland hör jag motivering från den som tar starkt avstånd från aktiesparande: Jag är inte intresserad av aktier säger de nästan med stolthet i rösten.  Jaså inte, men att få en månadslön extra i plånboken då?  Jo, jo självklart är det av intresse. 
Detta är alltså en bok jag varmt rekommenderar.  Jag har ingen provision så rådet bygger på omsorg om alla de inte minst ungdomar som missar att få en stabil ekonomisk bas.  Jag vet precis hur jag skulle ha byggt upp min ekonomi om jag  kunnat leva om mitt liv.  Världens åttonde underverk kallas ränta på räntaeffekten. Alltså spartiden spelar mycket stor roll.  Gå gärna in på bankernas sparkalkyler och kolla hur små sparslantar blir stora belopp man är envis under lång tid.  Krävs inte många kronor  i månadssparande för att bli miljonär när det är pensionsdags. 

Karl-Eric Magnusson
karleric.magnusson@telia.com

===================Hör gärna av dig med synpunkter eller frågor via mejl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar