söndag 18 november 2018

Spännande företag till aktiespararna Uddevalla på tisdag


Veoneer och Eolus vind till till Uddevalla på tisdag
Välkommen till Aktiespararna, fika gratis
Investering i teknik för självkörande bilar


Veoneer känner inte så många till just nu. Men när självkörande bilar börjar rulla på våra vägar kommer  bolaget att vara ett av de mera kända.  Bolagsledningen kommer till Aktiespararna i Uddevalla för att berätta om tekniken idag och i framtiden nästa tisdag, den 20 november alltså.
Autoliv däremot är mera bekant för sina framgångar med krockkuddar och verksamhet i Vårgårda där produktionen går för högtryck. 
För ett drygt år sedan beslöt Autoliv att se över sin organisation och en uppdelning av bolaget i två delar.  Dels fortsatt Autoliv för passiv säkerhet och en avknoppn ing av den affärsdel som kallas Electronics. Cevian med Christer Gardell i spetsen hade gått in stort  i Autoliv och är en stark förespråkare för avknoppningar.
Det nya avknoppade bolaget fick namnet Veoneer och noterades på börsen.  Flera analytiker ansåg att aktien var för dyr men den rusade ändå iväg mot 500 kronor. Efter ett dåligt andra kvartal med resultatförlust på 63 miljoner dollar sjönk aktien rejält men har återhämtat sig och ligger nu kring drygt 300 kronor. Ledningen påminner om den starka orderingången som ska få bolaget på fötter.
Självkörande bilar kommer att bli verklighet inom kort enligt prognoserna och inte bara aktieägare utan även allmänheten är intresserad av hur denna framtid kommer att se ut.
Förutom Cevian har Alekta pensionsförsäkring och AMF pensionsförsäkring gått in stort i bolaget.
På tisdag får vi alltså veta mera om teknik och bolag. Detta på Högskolecentrum i Uddevalla klockan 18.30

Vindkraftbolag också till Uddevalla
Samma kväll kommer det expansiva Eolus Vind  med Jonas Hammarqvist som berättar om hur bolaget bygger och säljer vindkraftverk. Men även driver kraft verk i egen regi..  Bolaget bildades 1990 och i år har aktien gått upp hela tiden trots turbulens i övriga marknaden.  Kostade vid nyår 30 kronor och nu uppe kring 50.  Bolaget har sitt säte i Helsingborg men har även verksamhet i Vårgårda.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar