söndag 16 september 2018

Så blir du miljonär. Bättre än bli avundsjuk på de rika


Ekonomikrönika
Själv bli miljonär bättre än
bli avundsjuk på de rika

Varför är du så avundsjuk på alla rika?  Vänstern vill slå till mot miljardärerna trots att de är bara 187 stycken i hela landet.  Varför inte lägga mer tid på att själv bli rik istället för att klaga?  En ny bok visar vägen att bli ekonomiskt oberoende redan vid 40 års ålder..
Marcus Hernhag och Arne Kavastu Talving har blivit rika genom synnerligen enkla metoder. Den senare dubblar sin aktieportfölj vart tredje år.  Räkna själv på vad det innebär.  En liten sparslant på aktier eller fonder som de flesta har kanske har vuxit till 100 000 kr.  Om tre år är det 200 000 kr och om ytterligare tre år 400 000  som dubblas till 800 000 kr efter fyra år. Snart är miljonen passerad och sen går det fort. Per H Börjesson har skrivit boken ”Så kan alla svenskar bli miljonärer”.  Den boken finns nu i pocketpplaga för en billig peng.
Men den nya boken som Marcus och Arne skrivit är mycket bra och jordnära. Jag hävdar att praktiskt taget varje människa i det här landet ska kunna ha ett antal miljoner när man kommit upp i åren.  20 miljoner låter avlägset men de två herrarna visar hur enkelt det är.  Om börsen avkastar  minst 8 procent per år har man då 1,6 miljoner om året att spendera eller 133 000  kr i månaden. Ett gott tillskott till pensionen.
Portföljen dubblas vart tredje år

 Bara så enkelt som att köpa investment växer sparandet enormt. Totalavkastningen på Latour under tio år har varit 429 procent. Lundbergs som är en av de mest riskfria placeringar man kan göra har ökat med 364 procent.  Med den aktien i portföljen dubblas portföljen på tre år.
Boken som heter ”Bli rik och fri med aktier” kallas den enkla vägen och författarna hävdar att praktiskt taget alla kan bli ekonomiskt fria om man vill.  Vem berättar detta för skolungdomar eller alla som har stor del av livet framför sig?  Det är en skandal att bara ett fåtal som är framåt här i livet kan nå dessa resultat.  Vi minns Aktiestinsen Israelsson som startade med två tomma händer, hade varanndagsskola i sex år som enda utbildning och aldrig ett fast jobb. När han dog för ett par år sen hade han sparat ihop 150 miljoner.   Nu har den som kopierat hans portfölj kommit upp 250 miljoner. När någon vinner belopp på ett lotteri blir det stora rubriker i tidningarna.  Men att gneta och spara ihop dessa belopp sägs inte så mycket om.  Hälften av tidningarna innehåller sport. Ett lag har vunnit över ett annat och målgörare höjs till skyarna.  Men privatekonomin som leder till miljonerna skrivs inte mycket om.   De artiklar som vanliga tidningar innehåller handlar i regel om självklara saker om hur man spara ihop till nästa semesterresa eller tilljulklappar.  En skribent gjorde en stor affär av sparandet och hade tipset att man delar upp behovet till semesterresan och delar med 12 så har man sparbehovet uppdelat per månad.  Inget fel i detta men man bygger aldrig upp en rejäl buffert inför pensionen på det viset.  När sedan pensionsåldern närmar sig blir det ett fasligt väsen och man tycker världen är så orättvis.  Måste ta från ”de rika” för att ge till de ”fattiga” som haft precis samma förutsättningar men valt att konsumera dag för dag.
Trisslott säkert sätt att förlora pengar
En del satsar istället för sparande på att delta i spel och lotteri.  En studie visar att 77m procent av de fattiga köpte lotter varje vecka och 52 spelade på sportodds minst en gång i veckan. Av de rika var det bara 6 procent som deltog i lotterier och 16 procent satsade på oddset. 95 procent av de fattiga sparade inte alls utan lånade istället till sitt leverne.
En lång rad andra siffror finns just i denna undersökning som visar hur galet de ”fattiga” lever och som gör att pengarna aldrig räcker.
I Sverige såldes trisslotter för 3,2 miljarder kronor under 2016. Chansen att vinna en miljon eller mer var en chans på miljonen. Risken att träffas av blixten är för en genomsnittlig svensk större än att få en miljonvinst på triss. Den som är med i Postkodlotteriet bör veta att om den månatliga insatsen istället går till  aktier så tar det 41 år att bli miljonär. Säker vinst  dessutom.
Återkommer till vad som denna gedigna bok tipsar om och som kan göra oss rika.  Mitt råd är att läsa boken.  Spännande läsning även om man inte gör allt som står där.  Författarna berättar om sin fattiga barndom och hur de byggt upp en förmögenhet som gör att de inte behöver tänka på pengar.  Jag har ingen provision om någon trodde det.
Karl-Eric Magnusson
karleric.magnusson@telia.com

Publicerad i VSV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar