måndag 5 mars 2018

Onödig tidningTillvästavdelningen i Uddevalla har kommit med en tidning som heter Näringslivet. En påkostad produkt med vackra färgbilder.  Men det är svårt att förstå varför man måste trycka en egen produkt när det finns flera alerta tidningar som kommer ut i Uddevalla. En stor artikel om dubbelspår på Bohusbanan. Mycket viktigt arbete men detta är ju gammal skåpmat.  Det  möte som berättas om har för länge sedan ägt rum och avhandlats i nyhetsmedier och i sociala medier.  Stora vackra färgbilder. Men vad ger de? Ett  gåt som kommer ur en tunnel och ett som går ute på en grön äng.  De flesta uddevallabor vet hur ett tåg på banan ser ut. Att näringsliv och politiker samverkar är en självklarhet och gammal uppgift.
Digitalisering är också självklarheter och satsningen på digital kompetens har avhandlats i många sammanhang.
Kan faktiskt inte hitta något som inte Bohusläningen, 7 dagar, Västsverige eller P4 väst gärna skulle ha med i sina utgåvor. 
På sista sidan frågar man läsarna vad man önskar att tidningen ska innehålla i fortsättningen.
Om man vill informera om evenemang så är en annons i lokaltidningarna mer effektivt än dela ut en utgåva som hamnar i papperskorgen.  Såvitt jag förstår går tidningen bara ut till företagare.  Varför kan inte alla i kommunen få veta vad den stora kadern av tjänstemän håller på med.  7 dagar går ut till alla hushåll t ex.
Bohusläningen har t ex gjort en förhållandevis stor satsning på just näringslivet och avdelat en reporter för detta.  Varför tjuvhålla på uppgifter som dessutom är gamla istället för att ha en bra dialog med lokala journalister.


Regionen lägger stora resurser på kommunikation.  Det är tillrättalagd info och ingen tror väl att det handlar om undersökande journalistik.  Fifflande politiker eller tokiga beslut  får man ta reda på från annan källa.  Även i kommunerna anställs nu kommunikatörer som ska informera om vad som händer i kommunen. Sådant skrev  tidningarna om förr och visst saknas resurser på redaktionerna men frågan är hur angelägna kommunerna är om besök av journalister.   Munkedal har t ex  nyligen anställt en kommunikatör för att - som en politiker sa - ge rätt information från kommunen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar