onsdag 25 oktober 2017

Bondpojke blev chefredaktör

 Denna artikel införd i Göteborgs-Posten den 19 oktober


Från mjölkpallen till chefredaktörsstolen
Ahlbin Gustafsson är en av landets få chefredaktörer som kan handmjölka en ko och nacka hönor. Från mjölkpallen i Dalsland har livsresan gått till Lysekil där han nu basar över landets enda prenumererade kvällstidning, enda tidning i storformat och enda i svartvitt. På fritiden gäller tennis och det kan bli en match med Björn Borg.
Ahlbin Gustafsson föddes på ett kronoboställe i dalsländska Järbo. En liten ort som inte har fler invånare än ett höghus som Ahlbin säger. General von Döbeln bodde där 1893-1906.  Pappa var bonde, bankman och ordningsvakt. Som bondpojke fick han tidigt lära sig mjölkning, hökörning och skogsarbete. Han gillade att skriva långa uppsatser i skolan och började tidigt frilansa för lokala tidningen ELA.  Nästa år firar Ahlbin dubbelkalas, 50 årsfest och 30 år på  Lysekilsposten. Farbror Helge erbjöd honom jobb där.
Denna tidning är en unik på flera sätt. Den startades 1905 och hela arbetsstyrkan på tio personer finns i ”Sveriges vackraste tidningshus” mitt i city med strålande havsutsikt.   Kallas också ibland helgedomen efter förre chefredaktören Helge Gustafzon som avled förra året. Ett väl sammansvetsat gäng  ser till att 2300 prenumeranter får sin tidning  fyra dagar i veckan.  Den trycks vid 14-tiden och då står ett 40 tal utbärare redo.  De flesta är snabbfotade skolelever som  inom en timme ser till att alla prenumeranter i stan sin tidning. Ahlbin ser till att tryckpressarna går igång väl tajmat med när skolorna slutar.
LP-jobb i många CV
    - Tiotusentals ungdomar från 13 år och uppåt har under årens lopp fått sitt första jobb här, säger Ahlbin.  Många kan skryta i sina CV med detta första jobb som öppnat vägen för ny spännande karriär.
 Helge fick uppmärksamhet när han mitt i tidningskrisen och fallande upplagor fick tacka nej till fler prenumeranter.  Tidningen blev för populär men täckningen fick inte överstiga 40 procent av hushållen för att få presstöd.  Denna märkliga prenumerationsspärr kom att kallas ”Lex Helge” bland tidningsutgivare.
Förra året avled den legendariske tidningsägaren Helge Gustafzon och många frågade sig hur det skulle gå med tidningen.  Men alla backade upp brorsonen Ahlbin som nu har stor framgång med sin produkt.
-         Helge köpte för en tid sedan ny press och den håller i minst 100 år säger experterna. Den står nu i källaren som var festsal när konsul L. Laurin byggde det pampiga huset 1919 av bohusganit i holländsk renässansstil. Fru Laurin krävde att få 47 rum och i dessa sitter nu dagens personal.
Löparfest med Björn Borg
Chefredaktören Knut Hansson  (1945-1974) skrev ledare och drev politik i tidningen. Det avstod Helge ifrån och även Ahlbin.
-         Vi upplåter stort utrymme för insändare och på dessa sidor får i stort sett vad som helst skrivas, säger Ahlbin.  Häftiga och kontroversiella inlägg bemöts av läsare och debatten är i full gång.
Storformatet ger möjligheter som aldrig en tabloid klarar.  Föreningar skulle inte ha råd att annonsera alls om inte LP erbjöd marknadsföringen för en billig peng.
Ahlbin satsar som stadens journalist hårt på sin kärnverksamhet med lokala nyheter.  Ett kvällsmöte med Röda korset i stan är viktigare än presidentval i USA. Eller som Hagge Geigert sa en gång att nyheten om en tant bryter benet på torget i Lysekil, så är det lika viktigt i Lysekil som om 4.000 tanter samtidigt bryter benen i Paris. 17 artiklar från ett lokalt fullmäktigemöte där inga andra medier är på plats är ett annat exempel.
Ahlbin är också – liksom farbror Helge -  på alerten i samhällslivet. Ordnar musselloppet med över 1000 löpare varje sommar.  Särskilt intresse ägnar han tennisen och inte så lite stolt visar han bilden när han spelar mot Björn Borg på Skaftö. Där delar han också varje sommar ut en särskild Björn Borg-pokal i de tävlingar han ordnar.
 Harry Hjörne föredöme
De flesta tidningar har för länge sedan upphört med begravningsreferat. Men icke LP.  Där beskrivs utförligt varje begravning, vilka som medverkat och hur den bortgångne hedrats med tal och gåvor.  Denna journalistiska insats påminner om Harry Hjörne som på 1920 talet anställde en begravningsskribent.
Sporten får också stort utrymme och även detta efter modell Hjörne som i motsats till Handelstidningen satsade på just lokal sport.
LP har många prenumeranter utanför Lysekil.  Ahlbin är särskilt stolt över att under många ha en trogen prenumerant i Klippiga bergen.
Själv har han flyttat in i förre chefredaktörens rum och städat upp.  Liksom Harry Hjörne hade Helge ett berg av tidningar på bord och kring väggarna.  Ahlbin ses dagligen på stan med kameran på magen och skriver själv många stora  reportage.Han bor i stan och går ofta till redaktionen framåt kvällen när telefonerna är tysta. 
Karl-Eric Magnusson

Fakta:
Fullständigt namn: Bengt Åke Albin Lennart Gustafsson
Ålder: 50 år nästa år
Familj: Gift med Maria, tre barn 12,19 och 24 år
  LP: snart 30 år
Karriär:  3-årig ekonomisk Linje gymnasiet, Sparbanken Mellerud, gruppbefäl  vid I 17.
Läser: Tidningar, hinner inte med bokläsning numera.
Bil: Volvo S80
Fritiden: Familjen, huset, skogsgården, resor, tennis
Semestermål: Vill gärna resa till Thailand igen
TV: Nyheter, dokumentärer, drama, Veckans brott
Äter: Allätare, men allt mer förtjust i skaldjur.
Dricker:  hellre öl än vin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar