tisdag 12 september 2017

Spararna lurade än en gång.

  Den planerade höjningen av skatten på ISK ger signalen att det inte lönar sig att spara. Alltmer går i skatt.  För ett betydande antal år sedan infördes allemanssparande, ett subventionerat sparande som gjorde att vanligt folk kunde under lång tid spara ihop till en bättre pension.  Alltför många sparar inte alls och Lyxfällan i TV ger en bra bild av hur illa det kan vara ställt.

Vi kan känna oss lurade.  ISK infördes för att underlätta för vanligt folk att spara i aktier. Ingen bokföring och deklaration som är så krånglig att inte alla klarar av att ha rätt underlag.  ISK är en suverän sparform där man rensar bort alla svårigheter med aktiesparande.

För en vanlig sparare kan det innebära flera tusen kronor mer i skatt. Varje år.   Om man tänker spara i 40 år till pensionen kanske inte ISK är den optimala formen längre. Tål att räkna på och vi får inte glömma kraftiga höjningar när räntan stiger.

Vore det inte bättre att uppmuntra sparande.  Vi behöver alla en buffert.  Ann Wibble på sin tyckte det var lämpligt med årslön på banken.
 Något som de flesta glömmer är att sparandet kan ge kvarskatt.  Den som är van att få tillbaka lite skatt kan istället drabbas av en rejäl extra skatt.  Detta hänger samman med sättet at ta ut skatt.'
Den som har depå får skatteavdrag på vinsterna  direkt vid utbetalningen. Den som sparar i ISK får skatten som överraskning året därpå utan att avdrag gjorts och utan att vi sparat till denna utgift.

Märkligt att ett litet parti på några få procent kan styra sparandet på detta vis.  I regeringen sitter ett ännu mindre parti som genom minstrar tävlar om att lägga på skatter. Istället för att stimulera sparandet och uppbyggnaden av att kapital.

När vi får lön betalar arbetsgivaren över 30 procent i avgifter. Vi själva betalar kanske bortåt hälften i skatt eller mer beroende av  hur mycket vi tjänar.  Sen ska vi handla för pengarna. Då blir det 25 procents moms.  Köper vi bränsle till bilen blir det mycket hög särskild oljeskatt ovanpå alltihopa.

Risken finns att förmögenhetsskatt införs. Då blir det ytterligare skatt på pengar som redan skattats i flera omgångar.

Karl-Eric Magnusson 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar