tisdag 19 september 2017

Enkel väg till miljonernaEn enkel väg till miljonerna
Ny bok om värdeaktier och hur man hittar dessa


”Den enkla vägen Hitta världens bästa aktier” låter onekligen lockande. Vem skulle inte vilja få besked om denna enkla väg.  Minst två skäl till att ta sig an Marcus Hernhags nya bok med stora förväntningar. Dels handlar den om  världens främste investerare Warren Buffetts  strategi, dels har Marcus Hernhag ideer om sparande som tilltalar mig.
Denna bok är den tredje i ordningen av samme författare och samtliga har den lockande titeln ”den enkla vägen”.  Marcus är svag för aktier med rejäla och helst stigande utdelningar  och då skrev han en hel bok om denna strategi.  Nu är det värdeaktier som gäller och citaten från Buffett finns på de flesta sidor.  Det har skrivit massor med böcker om Buffett och även andra stora investerare. Men uppenbarligen finns plats för fler. Problemet med många av dessa är att de strategier som användes för 70 år sedan inte självklart funkar idag.  Detta tar Marcus fasta på och listar de stora investerarnas metoder och klarar  samtidigt ut vad som fortfarande gäller för oss i dag. Att köpa billigt och sälja dyrt är en självklarhet men svårare att tillämpa i praktiken.  Buffett satsar långsiktigt och på just värdeaktier. En aktie i ett värdebolag behöver inte nödvändigtvis vara en värdeaktie.  En gammal regel som även Buffett omfattar är att köpa bolag som man förstår. Sedan kan man förfina analysen med en mängd formler och för den som vill fördjupa sig i analys med sådan hjälp har Marcus markerat dessa sidor med grå bakgrund.  Pedagogiskt.  Annars skulle läsare lägga ifrån sig boken och konstatera att  ”det är inget för mig”.
I boken betonas att sunt förnuft och god allmänbildning räcker långt för att hitta värdeaktierna.
Miljardär på en månad
Författaren går igenom en rad metoder för att hitta värdeaktierna och kännetecken på sådana, via eget kapital, vinster, utdelningar, kassaflöden och andra nyckeltal.  I bokens inledning finns några enkla exempel på hur man blir rik på aktier. Inget nytt men viktigt att upprepa hur enkelt det kan vara. En tusenlapp i månaden ger 5,8 miljoner på 40 år, något att tänka på för de ungdomar som sparar till pensionen. Eller hur 2500 kronor i månaden under samma tidsrymd ger hela 15 miljoner.  Ett gott tillskott när pensionen blir mager.  För att öka sparivern får vi också reda på hur man kan spara till en miljard på en månad!
Långsiktighet återkommer hela tiden och det får alla investerare erfara.  Buffetts förmögenhet har växt enormt under de senaste åren Det är de senaste 17 åren som siffrorna rakat i höjden. Han var 50 år när kurvorna började raka i höjden. Idag är en bit över 80.  Han anses ha en förmögenhet på minst 75 miljarder dollar.
Vi får återkomma till några av de många kloka råd som ges i boken.   Ett exempel på ett klassiskt värdebolag är skogsbolaget Holmen  med stabilitet som främsta styrkan. Man köper inte detta bolag för att få hög utdelning  (senaste tio åren har den legat kring fyra procent)  och inte heller för att det är en kursvinnare. Men låg risk och stabila avkastningar är värdefullt för den som vill sova gott om natten.  Om bolaget är ett värdebolag så kan aktien i bolaget anses som värdeaktie när den är attraktivt prissatt.
Bra bolag blir bra i längden
En av Buffetts förebilder är Benjamin Graham och han har listat 7 kriterier för ett värdebolag och det finns databaser som ger besked om vilka bolag på svenska börsen som uppfyller många av dessa sju krav.  I boken kan man läsa om dessa stora och kända bolag på börsen.  De många exemplen på bolag som bör ingå i en värdeportfölj kan få oss att stämma av vilka bolag vi själva har i portföljen.  Buffett har alltid hävdat att tiden är viktig. ”Om ett bolag är bra kommer aktiekursen förr eller senare att följa efter” är ett citat.
Skagen fonder tas som exempel på förvaltare som satsat på att hitta aktier som är undervärderade, underanalyserade och impopulära.  Med dagens moderna datateknik blir det allt svårare att hitta sådana.  Det finns inte så många bortglömda aktier.  Däremot kan man lyckas köpa aktien i rätt tid om man har tur. Efter långa uppgångar följer nedgångar och ingen vet längd eller djup men visst kan det vara en ide att följa trenderna.
Glöm inte riskerna
Marcus Hernhag belyser också riskerna, ty sådana finns onekligen.  Hur ska man undvika gå på nitar och vara  beredd på upp och nedgångar.  Sprida riskerna är en omstridd metod. Buffett hävdar att den som sprider kapitalet på många aktier inte har gjort tillräckligt god analys.  Marcus Hernhags förslag är att grunda sin portfölj med investmentbolag.  Detta är en modell som tilltalar mig också.  Då får man stor bredd i ofta bra bolag, kan luta sig tillbaka och låta kapitalet arbeta.  Investor, Kinnevik, Lundbergs och Latour tar han som exempel och det är bra mix.  Industrivärden är inte med men Fredrik Lundberg sköter taktpinnen i både detta bolag och Lundberg så inge nödvändigt att köpa dubbelt. Lundberg är snål med utdelningen men kursen ökar stadigt och då får man väl sälja en aktie om man behöver pengar. Så resonerar Erik Sehlin i Balder som inte delar ut något alls. Tiotal aktier anser Marcus räcker i en portfölj.  Den som hållit på några år brukar hamna flera gånger högre antal.
Belåning lockande
Belåning är ett hett ämne och det är lockande att låna till en procents ränta och få fyra i utdelning.  Men försiktighet är en god regel och bolagen har i sig dessutom olika lånevolymer som man bör studera.
Marcus Hernhag avslutar genomgången med en lång lista över länkar för den som vill lära sig mer. Dessutom en ordlista.
Det är svårt att hitta skäl ens för en erfaren aktiesparare att inte läsa denna späckade bok på 160 sidor. Den bygger på beprövade framgångssagor som Warren Buffett och det räcker länge även om denne gurus enorma rikedom och affärer inte kan mäta sig med våra. När han köper hela bolag köper vi bråkdelar av dessa. 
Karl-Eric Magnusson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar