onsdag 23 augusti 2017

Biskopsvaleet i Göteborg- sju gick vidare

Kyrkans tidning presenterar nu resultatet av  första etappen av biskopsvalet i Göteborg

Susanne Rappmann, Erik Johansson, Cristina Grenholm och Jonas Eek fick flest röster i nomineringsvalet.

Sju kandidater gick vidare i biskopsvalet i Göteborg

Det blir tre kvinnor och fyra män som går vidare till biskopsvalet i Göteborg i oktober. Det blev resultatet av nomineringsvalet på tisdagen.
Flest röster fick kyrkoherden i Mölndals pastorat och kontraktsprosten Susanne Rappmann, 52, med 217 röster av totalt 1031 avgivna röster.
– Jag är glad och omtumlad och överraskad att jag blev den som fick flest röster,  säger Susanne Rappmann.
Hon  var också den som fick flest pläderingar under nomineringsvalet i Svenska Mässans lokaler på Skånegatan i Göteborg i tisdags. Bland dem som talade för henne fanns såväl präster som diakoner och valda elektorer.
Susanne Rappmann tror att stiftet, som traditionellt haft många kvinnoprästståndare, nu är moget för en kvinnlig biskop. Om det skulle bli hon skulle det vara en symbolisk händelse, eftersom Rappmann var den första kvinnan någonsin som prästvigdes i Göteborgs domkyrka 1992.
– Det är roligt att det blev flera kvinnor som gick vidare till hearingen, säger hon.
För Susanne Rappmann blir det nu en speciell höst.
– På många sätt känns det bra att nomineringsvalet är över. Nu får jag förvalta det förtroende jag fått på bästa sätt.
Tvåa blev Erik Johansson, 45, präst och internationell missionssekreterare EFS med 206 röster. Hans namn  dök upp först vid hearingen och har starkt stöd från teologiskt konservativa grupper i stiftet. Det är tredje biskopsvalet i rad i Göteborg som den gruppen väljer att föra fram en kandidat med stark förankring inom EFS.
Trea blev kyrkosekreterare Cristina Grenholm, 58, med 163 röster. Fyra blev Jonas Eek, 47, präst och utgivningschef på Verbum förlag, med 92 röster. Vidare går även kyrkoherde Esbjörn Sundquist, 51, Vårgårda, med 73 röster, Maria Klasson Sundin, 56, handläggare för ekumenik på kyrkokansliet, 59 röster och församlingsherde Sven Hillert, 58, Gävle, 58 röster.
Närmast femprocentsgränsen som gäller för att gå vidare var kyrkoherde Henrik Törnqvist med 49 röster och kontraktsprost Maria Ottensten, Nylöse, med 42 röster.
Kyrkoherde Magnus Aasa, Halmstad, fick 29 röster och Sara Wrige, präst och doktor i fysik, fick 25 röster. Fem kandidater fick en eller två röster och elva röster var ogiltiga.
Notabelt är att fyra av de sju kandidaterna nu är teologie doktorer. Tre av dem är kvinnor. Den fjärde är Jonas Eek.
Susanne Rappman är teologie doktor på en avhandling i systematisk teologi som handlar om funktionshinder.
Hon är nu kyrkoherde i Mölndals församling och har tidigare varit kyrkoherde i Värö pastorat, nuvarande Värö-Stråvalla församling. Hon är gift och har två vuxna barn och bor i Lindome, en liten bit utanför sin församling.
De sju kandidaterna ska nu behörighetsprövas av Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar. Den 11 oktober hålls en hearing i Göteborgs domkyrka. En vecka senare sker biskopsvalet kontraktsvis i stiftets 14 kontrakt.
Om ingen kandidat då får över hälften av rösterna sker en andra valomgång mellan de två främsta kandidaterna den 8 november.
Den nya biskopen vigs till sitt ämbete den 4 mars i Uppsala domkyrka av ärkebiskop Antje Jackelén.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar