torsdag 6 april 2017

Grattis till kvarskatt


Grattis till kvarskatt
och börsnedgångar!

Stora summor tillbaka på skatten.  Grattis utropar många tidningar på löpsedlarna.  Jag säger precis tvärtom:  Grattis om du får kvarskatt. Och börsen går ju ner varje dag, grattis säger jag.

Orimliga resonemang? Visst ska man vara glad åt att få skattepengar tillbaka. Ju tidigare desto bättre, helst så att vi kan göra påskinköp eller en vårresa till solen eller skidbacken. 555485 personr får i dagaarna skattepengar tillbaka. De flesta blir glada och ser det som en gåva.


Har aldrig förstått varför man ska glad över att få tillbaka pengar som man lånat ut till staten gratis i ett helt år.  Många placerade tidigare med avsikt pengar på skattekontot för att få bättre ränta på sina pengar än i banken.  Men så är det inte längre och då finns inget skäl att få återbäring. Kvarskatt uppstår genom att för lågt belopp dragits eller betalats in under året. Skälet kan vara att de flesta utbetalare av pensioner och andra ersättningar bara drar 30 procent i skatt och det räcker inte. Allra minst i Munkedal där skatten är på topp i landet.
Möjligheterna till avdrag har begränsats också, inget roligt att hitta kluriga avdrag som inte finns. Den som så gör kan råka illa ut. T ex riksdagsledamoten som gjorde avdrag för representationslunch med enbart vin och utan gäst vid midnatt. Eller som gjorde avdrag för blommor i fönstret i riksdagslägenheten. Hur kan man med den höga ersättning som politiker på denna nivå har komma på sådana ideer. Moderaternas partisekreterare köpte vin på bonus som han fått på resor i jobbet. Tydligen godkänt men många företag har policyn att det är pengar som företaget fått när det betalat biljetten.
Varje år kommer nya regler som gör att ändringarna i den förtryckta blanketten  blir färre.  I år har t ex avdraget för resor begränsats så att enbart belopp över 11 000 kr godkänns. Det blir många mil när avdraget är 18.50 kr pr mil.  Ingen bil lär kunna köras för denna ersättning. Regeln gynnar den som bor nära jobbet.
Utdelningar sänker börsen
När det gäller börsen så ser vi indexnedgångar mest varje dag.  Men innan vi klagar ska vi betänka att det flyter in utdelningspengar i mängd till våra konton. Bolagsstämmorna pågår för fullt och i många fall har utdelningarna höjts. Dessa betalas i flesta fall ut nu under våren och då påverkas kurserna i regel med samma belopp.  Kortsiktigt i alla fall, sen brukar kurserna repa sig.  Såg i en ekonomisk tidskrift att någon planerat utdelningarna så att denne fick ut 25 000 kr per månad, alltså hela året. Ungefär som en trisslott med högvinst.  Kanske något att ta efter. Krävs lite kapital förstås men det fattas ju inte i Sverige. Var tionde svensk har enligt Sifo mer än en miljon på sparkontot. Sett till hela befolkningen har varje svensk i genomsnitt  162 000 kronor i sparande.
Den som deppar när kursen på aktierna går ner bör alltså ta en titt på utdelningen. Finns många sätt att se storleken och utbetalningsdagen. Varje aktiebolags hemsida brukar berätta och en översikt finns på www.finansportalen.se.Se upp med råd
Aftonbladet delade för någon vecka sedan ut råd och förslaget var att istället för dålig bankränta placera pengarna på ett investeringssparkonto. Detta tokiga eller åtminstone otydliga råd är olyckligt.  ISK, som kontot kallas, är ett förvaringskonto för värdepapper och pengar ska absolut inte stå oanvända där.  En schablonskatt betalas på insatt och innestående belopp eller värde och då måste avkastnigen överstiga denna skatt, annars går ekvationen inte ihop.
Spara i ISK är helt rätt men det räcker inte med att sätta in pengarna på detta konto utan de måste användas till köp av värdepapper.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar