måndag 20 mars 2017

Köpläge i HM
 Privata affärer idag:

Kommentar: Snart köpläge i Hennes & Mauritz
Publicerad 2017-03-20 12:22:00


Kommentar En sämre försäljningssiffra än väntat och aktien i Hennes & Mauritz har fallit kraftigt under senaste veckan. Men bokslutet var överraskande bra och 2017 kommer bli ett bättre år än föregående, vilket talar för att kursen för klädbolaget börjar närma sig botten.


Hennes & Mauritz har varit en klar missräkning på Large Cap-listan under senaste året. Problemet är att Hennes& Mauritz fortsätter att visa upp en fin trend av tillväxt, men vinsten hänger inte med.
Förra året blev en klar missräkning med ett sjunkande nettoresultat även om fjärde kvartalet överraskande positivt – och av många sågs som ett trendbrott i en nedåtgående trend.
Förklaringarna till att 2016 totalt sett blev så pass mycket sämre än förväntningarna var att Hennes & Mauritz varit tyngt av investeringar i nya marknader, med att öppna nya butiker och för att satsa allt större på e-handel.
Utöver detta hade man inte vädret med sig med en lång sommar och en mild vinter, vilket orsakat stora realisationer. Lägg därtill en dyr dollar och kostnaderna har varit högre än vanligt med sämre marginaler som följd.
Men trots det bättre bokslutet än förväntningarna har marknaden satt upp ett stort frågetecken för bolagets framtid som tillväxtcase – det finns flera rekommendationer som har en riktkurs på nedåt 200 kr och till med under. Goldman Sachs sänkte till exempel på måndagen sin riktkurs från 265 till 210 kr.
Den senaste nedgången utlöstes av försäljningssiffran för februari som kom i onsdags. Med en nedgång på 1 procent blev det klart sämre än förväntningarna och aktien har sjunkit under 230 kr sedan dess eller med 7 procent på bara fyra dagar.
Nu har vd Karl-Johan Persson varit tydlig med att innevarande år blir bättre än 2016, vilket också syns i marknadens prognoser med en vinstökning på över 10 procent. Lättare jämförelsesiffror, något bättre tur med vädret plus att dollarn sannolikt nu har toppat är faktorer som hjälper liksom att investeringarna i procent av försäljningen kommer sakta att minska.
Dessutom är försäljningsminskningen inte lika dramatisk som den verkar. Februari innehöll en dag färre än förra året – vid samma antal dagar hade nedgången förbytts i en uppgång med 3 procent. Dessutom visar den samlade försäljningsökningen för perioden december-februari en höjning med 7,5 procent.
I och med att kursen faktiskt har tappat 37 procent sedan toppen för drygt två år sedan har värderingen också kommit ner – mot analytikernas prognoser är nu bolaget värderat till klart under normalsnittet den senaste tioårsperioden.
Utöver det har vi också utdelningen, i år uppdelad på två tillfällen, som blivit en faktor att räkna med eftersom direktavkastningen nu är klart över 4 procent. Därmed kan aktien verkligen räknas in bland högutdelarna, vilket borde innebära en lockelse för många utdelningsjägare och en lägre ytterligare fallhöjd.
Därför är nivåerna under 230 kr lockande för Hennes & Mauritz även om ytterligare någon sämre försäljningssiffra i närtid kan skicka ner aktien minst 5 procent till. Men som en långsiktig aktie i modehandeln där tillväxten är högre än BNP och där Hennes & Mauritz ligger väl framme inom såväl butiksöppningar som e-handel, börjar aktien kännas klart attraktiv på de nya låga nivåerna.
Magnus Alfredsson magnus.alfredsson@privataaffarer.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar