fredag 24 mars 2017

Cancerprov - en månad utan besked på NÄL St Görans sjukhus ger snabba besked men...

En månad sedan cancerprov
Ännu inget svar från NÄL
Bildresultat för näl sjukhus
.......medan St Görans sjukhus klarar vårdgarantin med rågeNÄL pekas ut som bottensjukhus.... Tankesmedjan Timbros rapport om S:t Görans sjukhus väcker debatt. Själv skrev jag om S:t Görans akutmottagning redan före rapportens publicering i dec. 2016 i en debatt med Ewy Gahnström och Stefan Skoglund. Märkligt nog deltog inga regionpolitiker.
Rapporten finns på Timbros hemsida. Det är egentligen nästan otroligt att S:t Görans sjukhus  - betydligt större än NÄL - kan prestera betydligt kortare väntetider. Men det är ett långt och tålmodigt arbete som ligger bakom.
Redan i mitten av 90-talet arrangerades besök av en dåvarande chef för akuten från S:t Görans sjukhus i NU-sjukvården som då var nybildat. Han var en av huvudorganisatörerna bakom deras akutmottagning.  Avsikten var att NU-sjukvården skulle få inspiration. På den tiden var S:t Göran inte privatägt men man arbetade redan då strategiskt med akuten. Några spår har hans besök dessvärre inte satt på NÄL idag.
I Socialstyrelsens senaste rapport om väntetider på akuten från februari 2017 redovisas att väntetiderna på NÄL:s akut dessvärre fortsätter att öka.
I Timbros rapport pekas NÄL ut som ett av fyra bottensjukhus i Sverige då man utgått från enkäter hur innevånarna upplever väntetiderna på sina resp. sjukhus. På NÄL finns förutom problem med akuten, bl.a. problem med väntetider på kirurgen för operation. Enl. SKL:s väntetidsdatabas från 2016 får 41% patienterna på NÄL vänta längre tid än vårdgarantins 90 dagar. För S:t Görans sjukhus var motsvarande siffra 4%.
--
I bekantskapskretsen väntar vi på svar på ett cancerprov som togs för fyra veckor sedan och lämnades med för bedömning med förtur. Man har problem med väntetiderna på patologen uppges på NÄL vilket alltså innebär att patienter med potentiella tumörsjukdomar redan i starten får sina behandlingar fördröjda. Samtidigt gör VGR reklam för sin nya strategi för omhändertagande av cancersjukdomar
Hälsningar
Thomas Ericson
F.d. överläkare Uddevalla sjukhus
Tel. 070-3228793

=====================
Välkommen med Din insändare till denna sida som läses av allt fler, inte minst i utlandet. 
Mejla:  karleric.magnusson@telia.com eller bohusposten@telia.com

1 kommentar:

  1. Lån erbjudande för alla med 2% ränta


    Om du behöver ekonomisk hjälp, tveka inte att kontakta oss. Du kan få ett lån i intervallet mellan 50.000 kr och 10.000.000 kr på mycket gynnsamma villkor i all laglighet och tillförlitlighet. För mer information om finansieringsarrangemang, kontakta oss via e-post. E-mail: capakredit@gmail.com

    SvaraRadera