torsdag 23 mars 2017

Akteistinsen död

Så här skrev jag i Lysekils-Posten:
Lennart "Aktiestinsen" Israelsson död


Lennart Israelsson Nässjö  är död. Han avled i tisdags och blev 101 år. Mest känd  för svenska folket som ”Aktiestinsen” . Han blev symbolen för mångas dröm att bli mångmiljonär utan startkapital och han blev många sparares favorit med sin förmåga att få aktier att växa.

Hans huvudprincip var liksom den kände och världens rikaste Warren Buffet, att välja bra aktier och lägga dem i byrålådan. Inte köpa och sälja.  Han skänkte för några år sedan bort större delen av sin förmögenhet till välgörande ändamål och blev för denna insats hedersdoktor vid Jönköpings högskola. 
-          Den dyraste hatt jag någonsin fått sa han och hänvisade till att den kostat 120 miljoner.
Idag hade hans portfölj varit värd 180 miljoner. 
När Stinsen fyllde 100 kom nära 200 gäster till hotellet i Nässjö som han hyrt.  101 årsdagen i februari firade han med närmaste vänner på det äldreboende som han flyttat till.

 Jag hade nöjet att lära känna denne fantastiske man under många år och följde honom på föreläsningar runt om i landet. Lokalerna fylldes till bristningsgränsen och alla ville veta hur man gör för att undvika alla minor.  Han minns särskilt väl IT-kraschen kring sekelskiftet då alla skulle köpa dyra it-aktier.
Stinsen satt hemma och räknade på värdet och kom fram till att de konsulter som värderades så högt på börsen skulle behöva jobba dygnet runt årets alla dagar och ta ut 15 000 kr per timma. Omöjligt sa han och köpte skog och fastigheter istället varmed han dubblade kapitalet när andras försvann.
Särskilt gladde sig Stinsen – han jobbade vid SJ men var aldrig stins, ett uttryck som en kvällstidning  tyckte passade bra på löpsedeln  - när han och kungen fick dela ut stipendier en gång om året från de stiftelser som han skänkt sin förmögenhet till.

I senaste valet ställde han också upp för centern hemma i Nässjö. Han träffade Annie Lööf   som kom hem till honom i bostaden och Stinsen  tyckte partiet behövde en person med erfarenhet för att matcha den unga partiledaren.   Jag påminde honom om att det är fyra år mandatet handlar om.
-          Bra sa Stinsen, då vet jag vad jag ska syssla med framöver.


Det tog 33 år för honom att få ihop en miljon. Då var han 64 år.
Stinsens investeringsmodell påminner om den store amerikanske superinvesteraren Warren Buffet, köp och behåll. Stinsen har kvar sina gamla aktier som köpte första gången .
Han sörjer inte över börsnedgångar. Då är bara bra tillfällen till bra köp.  När det gick som bäst hade han 6 miljoner i avkastning varje år utöver kursstegringarna. 
-          Har 10 000 kr i pension och då klarar jag mig säger han.
Totalt har Stinsen haft 825 000 kr i livslön, inte mer än många har i årslön idag.  Han betalade stora belopp i skatt på den tiden förmögenhetsskatten slog hårt. Fyra miljoner om året var normalt.

-          Gammaldans och stavgång håller kroppen igång och aktieaffärerna håller hjärnan i trim, sa han ofta apropå hälsan och åldern..Stins eller inte men sant är att han vinkat av tåg under de 40 år han jobbat vid SJ. Fick jobb där 1940 i hård konkurrens – 130 medsökande -  och avancerade till stationsinspektor 1980, lagom till sin första miljon på börsen. Begynnelselön: 180 kronor i månaden.

Mamma förtvivlad


Som äldst av fyra syskon på den lilla gården med fyra-fem kor i Småland fick han söka sig ut i världen efter folkskolan. Kamraterna där hemma köpte hus, det hade Lennart inte råd med utan att låna och det fick han inte för sin mor. Inte behövde han något hus heller för den delen när SJ höll med tjänstebostad vart han än flyttade. 
Husen steg i värde i takt med inflationen och Lennart undrade givetvis hur han skulle matcha kompisarna.
På stationskontoren låg Handelstidningen med initierade aktieanalyser av den legendariske experten C R Pokorny.
-          Mamma blev förtvivlad när hon hörde att jag blivit intresserad av aktier, minns Stinsen. Hon räknade upp alla i bygden som blivit utfattiga på aktieaffärer under Kreugertiden.

Stinsen var olydig och köpte sex stycken aktier i Sandviken 1946.  Han slog fast en princip som han sedan hållit sig till. Fyra procents direktavkastning plus kursstegring vill han ha och det bör klaras om man håller sig till substansrika företag.  När kompisarna köpte hus så köpte Stinsen  fastigheter i form av aktier.

Smålands dyraste bil

Mors varningar för lån blev dyra när han skulle köpa sin första bil 1956. Istället för att nappa på bilfirmans låneerbjudande sålde han aktier i Scania för de 6 665 kronor som bilen kostade.
-          Dessa sålda aktier steg på tre år till 42 000 kronor, minns han. Det blev nog Smålands dyraste bil på den tiden, nästan 50 000 kronor.
Med små insatser fastnade Stinsen i början för investmentbolag där han fick bredd på sitt sparande. Industrivärden, Investor, Ratos och Custos exempelvis.  Vid sekelskiftet hade han sparat ihop 56 miljoner. Trots att han själv höll sig helt utanför IT och Telekom drabbades han av nedgången i Industrivärden och Investor som inte hade samma distans till bubbelaktierna. Han tappade 20 miljoner kronor och blev rasande. Industrivärden sjönk från 260 kronor till 70 och Investor från 150 kronor till 39. 
Många deltagare på Industrivärdens bolagsstämma minns hans arga brev där han anklagade ledningen för att ha misskött sig och begärde att investmentbolagets aktier skulle delas ut till aktieägarna.
-          Min begäran avslogs givetvis, sa en besvikenLennart Israelsson. Nedgången förklarades vara  en följd av att ledningen hade för dåligt betalt för sitt jobb och arvodena höjdes därför med 25 procent.
Detta retade den annars godmodige smålänningen rejält och han röstade med fötterna genom att sälja ut aktier i Investor som dessutom höll sig med aktier med svag utdelning.
-          Prestationen står inte alls i proportion till de höjda lönerna, säger han.
Hans aktier i Öresund och Ratos sjönk inte alls, så den som sköter sig behöver inte alls råka så illa ut.

Inga fonder

Fonder har aldrig intresserat honom.
-          Varför skulle jag betala nästan en miljon i förvaltningsavgift när jag sköter placeringarna bättre själv?
Han förstår inte heller när fondförvaltare köper investmentaktier eller när fonder köper fonder.
-          Bara dåliga förvaltare handlar på det sättet, tycker han.
Direktavkastning var viktig för Lennart Israelsson. 500 000 kr i månaden är bra och tillsammans med pensionen klarar jag mig på detta, skämtade Lennart Israelsson som länge bodde enkelt i en liten lägenhet i Nässjö.
Utgifterna var små även i övrigt.
-          Flyga vågar jag inte, sa  han.
När han vann en flygresa till London  tog han båten istället.

För en tid förlorade han sin kära Marianne som han träffat på en dans. Det var en tuff förlust.

Någon dator har han inte haft, text-tv räcker gott. Bokföringen har han i en pytteliten anteckningsbok som han alltid bär på sig. 
- Om flickorna är lite tröga på dansgolvet så blir de som eld och lågor när jag tar fram min lilla bok och visar förmögenheten, skojade han.
Vad var då målet med sparandet?
-          Det är spännande, man lär sig så oerhört mycket om företagen, om ekonomi och om hur hela samhället fungerar, säger Lennart Israelsson.
Och det är just kunskapen som imponerade, han kunde börsföretagen, dess produkter, ledning och nyckeltal inte minst.
Han trodde bestämt att flera även idag kan göra om hans aktiekarriär.
-          Inflationen fortsätter och det gäller bara att satsa på rätt företag.
Vilka då kan man fråga?
-          Byggföretagen han gillade var bland andra Skanska, NCC och Peab. Flera verkstadsföretag är också bra, fastighetsaktierna har stigit lite för mycket.
Industrivärden är bra till barnbarnen, har många bra innehav med bra realvärden. Han gillade också Lundbergsföretagen med sina fina innehav trots att detta bolag anses alldeles för trögt av klipparna..
Han köpte Telia för 40 kr, bättre än 85 som andra betalat, sa han när många klagade på sina Teliaaffärer.
-          Min portfölj kunde ha varit värd mycket mer om jag lånat pengar, men jag har detta som hobby och då vill jag inte ta de risker som lån innebär.

Karl-Eric Magnusson


Faktaruta

Lennart ”Stinsen” Israelsson valde företag med stor omsorg. Nyckeltalen är viktiga och så här resonerar han:
  1. Experter ska man inte lyssna på
  2. Avstå från lån
  3. Satsa långsiktigt
  4. Företagen ska ha god kassa – annars begär de bara mer pengar genom nyemissioner.
  5. Direktavkastningen bör ligga på 4-6 procent
  6. P/e-talen 5 – 20.
  7. Kurs/eget kapital 50 - 100 procent, men sådana finns knappt längre, men låga tal här.
  8. Bra ledning och bra produkter
  9. Substansrika företag, realvärden
  10. Börja försiktigt


Faktaruta

De största innehaven i portföljen som Stinsen hade innan han skänkte bort det mesta.
140 000 Industrivärden
90 000 Öresund
162 000 Ratos
40 000 Investor
15 000 Latour
20 000 Lundberg
29 000 Wihlborg
16 000 Securitas
10 000 Stora
10 000 BillerudInga kommentarer:

Skicka en kommentar