söndag 30 oktober 2016

Ta rygg på proffsen,.het kyrkvecka slut måndag
Ta rygg på proffsen
Het kyrkvecka slut måndag


Kasta inte breven från banken i papperskorgen, ta rygg på proffsen och sju skäl att inte gå ur kyrkan denna senast måndag. Det är vad den här krönikan handlar om.

Jag har mött ett alltför stort antal aktiesparare som kastat bort brev från banken utan att ens öppna dem.  Mottagaren ser att det handlar om aktier och så tråkiga saker vill man inte bry sig. Jo, pengarna vill man givetvis ha och ökning av kurs och utdelning är också viktigt.  De här breven handlar ofta om erbjudanden eller uppgifter som man måste ta ställning till.  Som till exempel senaste emissionen  i Nibe.  Den som är ägare av dessa aktier får ta fatta beslut om man vill delta i erbjudandet eller avstå. I det senare fallet bör man sälja teckningsrätterna.  Den som inte gör något alls får visserligen rätterna sålda när tiden är ute men då mot en avgift. Courtage kallas den onödiga utgiften.  Den som har aktien på gammal depå bör dessutom noga notera emissionen och ange ett nytt anskaffningsvärde. Annars blir det problem med Skatteverket.
Tidningen Börsveckan sålde sina teckningsrätter.
Nu är nya emissioner på gång och den som exempelvis har Tele2 bör se upp.
Breven kan också handla om andra erbjudanden.  Till exempel börsintroduktioner.  I dagarna kan man haka på det fina bolaget Ahlsell, har goda utsikter att bli en framgångsrik placering utan att därför vara ett superklipp.
Ta rygg på proffsen
Fonden Didner &Gerge känner de flesta till och en av de absolut bästa på börsen. Därför intressant läsning i delårsrapporten vilka satsningar som fondförvaltarna gjort på sistone.   Bland köpen noteras Autoliv för nästan en halv miljard. Den som har denna aktie har kunnat se en ordentlig nedgång, trots att bolaget växer så det knakar och från golvet rapporteras om flerskift.  Men aktien har inte velat lyfta utan ligger nu under 900 kr. Bolaget borde gå bra när japanska konkurrenten på krockkuddar Takata har jätteproblem. Fonden har dessutom storköpt HM för 629 miljoner kronor. Ligger nu så nära tillåtna tioprocentnivån man kan komma. Tyder på fonden tror på en rejäl vändning uppåt i HM.  Hexpol och Indutrade är andra storköp.  Att man sålt Volvo beror bara på att just tiogränsen överskrids.  Didner&Gerge som kan visa fin historik med uppgång på 17 procent per år  när börsidex stannat på 12 och bolaget växer kraftigt.  Man tror på banker som fyller en hel tredjedel av totala innehavet. Länge har Danske bank varit favorit men övriga banker finns med. Kan vara klokt att ta rygg på dessa proffs.
Tips: Åk gärna till stora aktiedagen i Göteborg den 14 november och till oktobermässan i Kungshamn på lördag den 29 oktober om du vill träffa aktiesparare.

Het kyrkvecka
Dagarna före 1 november är bråda tider för den som vill lämna svenska kyrkan.  I år har rekordmånga trätt ur främst som en följd av granskningar i Aftonbladet och Ekot. Medlemmarnas pengar har inte hanterats på bästa sätt.  Hittills i år har 14 000 fler än förra året vid denna tidpunkt begärt utträde och prognosen pekar mot 20 000 fler sett till hela året. Förra valåret lämnade över 70 000 medlemmar kyrkan. Bör varnas för alla som för en rejäl avgift erbjuder hjälp att skriva ett papper.  Kostar inget att gå in eller gå ur kyrkan.
Kyrkan själv har listat sju skäl att betala avgiften.
1.     Vid livets stora händelser är kyrkan fortfarande en självklarhet
2.     150 000 barn och ungdomar deltar i verksamheter, två miljoner kyrkbesök varje år.
3.     Socialt arbete och solidaritet i Sverige och utlandet. Mycket omfattande flyktingarbete.
4.     Kulturbärare med musik och 100 000 som deltar i körer
5.     3400 kyrkobyggnader behöver underhållas.
6.     Tillflykt vid katastrofer och olyckor
7.     Plats för eftertanke
I våra trakter finns många fantastiska helgedomar, både stora som Lysekils ståtliga bygge och små som Svenneby.  De flesta mycket gamla som Bokenäs och en stor kulturskatt.  Den som är medlem 1 november får betala avgiften för hela nästa år. Begravningsavgiften får alla betala men tillgång till kyrkorummet vid begravning kräver i regel medlemskap.
Det noteras också på sistone att antalet inträden i kyrkan är ovanligt stort, vilket för balansens skull bör nämnas. Tänk bort alla kyrkor i vårt område, är det en utveckling som jag vill bidra till.

Karl-Eric Magnusson
karleric.magnusson@telia.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar