måndag 8 augusti 2016

Erik Gustavsson Orust död

Erik Gustafsson Orust död


Så här skrev Helge Gustafsson i Lysekils-Posten.Förre kommunalmannen och tidningsveteranen Erik Gustavsson, Henån, avled 
på tisdagen dagen efter han fyllt 93 år.
Han var född på Orust och började i unga  år som båtbyggare. Han var 
mycket aktiv och fick själv många uppdrag både inom det kommunala och 
föreningenslivet. Han var bl  a  med och grundade Försvarsutbildarna på 
Orust. Han åtnjöt stort förtroende i kommunen och var under många år 
kommunfullmäktiges  ordförande. Han var även verksam i Orusts  Sparbank 
som huvudman och ordförande  åren 1983---1992.
Han lade ned ett stort arbete inom folkpartiet på Orust.
 
  Hans många kontakter inom föreningslivet  förde in honom på 
journalistiken. Han började frilansa med matchreferat  till 
lokaltidningen på Orust som ingick i Lysekilsposten och han
blev en  värdefull medarbetare i över 40 år. Det blev många fina 
artiklar genom åren.
Erik var förste  journalist på plats då  Tjörnbron rasade.
Han fick  2007 Orust kommuns  kulturpris  för sin journalistiska verksamhet.
 
Hans intresse spände över vida områden och han kunde det mesta om 
föreningslivet på Orust.
Häromåret gav han ut en bok tillsammans med förre GP-medarbetaren Karl 
-Erik Magnusson
om idrottsföreningarnas historia på Orust.
 
Närmast sörjande  är hustrun Gunhild samt barn med familjer.
 
  H. G.
 
 
 
Och så här skrev jag som tillsammans med Erik hade nöjet att skriva en bok om idrotten på Orust.
 


Erik Gustavsson och jag fick uppdraget av Orusts sparbank att skriva en bok om idrotten på Orust med anledning av bankens 120 årsjubileum 2007. Med sitt sagolika minne berättade Erik, tog fram bilder och fakta ur sitt enorma privata arkiv.  Jag som knappt vet hur en fotboll ser ut förklarade redan vid starten att en idrottsbok nog skulle vara det sista jag skulle kunna medverka i. Men när bankens vd Tommy Svensson förklarade att jobbet skulle göras tillsammans med Erik tackade jag ja.  Kände ju Erik sedan decennier och visste vilken kapacitet han var. Boken blev en succe, fylld av fakta som Erik och hans nätverk levererade. Det var en upplevelse att få jobba ihop med ett snille som Erik.  Han fick aldrig nog utan såg ständigt nya möjligheter.
Trots sina 84 år var han heltänd på att  skriva ytterligare en bok. Den som var klar handlade om föreningarnas historia, nu ville han att vi skulle skriva om själva sporten.  Det var hans hemmaplan men inte min och projektet blev aldrig av.
När vi åkte runt i föreningarna på Orust stod det klart vilken kändis Erik var.  Hans namn fanns med överallt, i föreningslivet, i bankens ledning, i politiken och i tidningarna.  Han var en äkta orustbo, något som jag fick erfara var viktigt när man yttrar sig om Orust.  Vid ett signeringsbord i Ellös minns jag frågan från en presumtiv boköpare:  Är du en äkta orustbo?  Underförstått: Erik är ju genuin ortsbo men den där Magnusson, vem är det? Jag berättade om min moster som bodde på ön men det räckte inte. Hon skulle vara från rätt församling också. Erik uppfyllde alla kraven som köparen ställe för en affär.
Erik Gustavsson var också den gamla tidens journalist som betydde så mycket för tidningarna. Han skrev referat från orten, mest från matcher men också från föreningsmöten och stora händelser.  Dessa medarbetare var en guldgruva för tidningarna.  Dagens tidningar saknar dessa texter.  Eriks journalistiska insatser uppskattes också på hemmaplan och 2007 fick han kommunens kulturpris med ”förtjänstfull kulturgärning” som motivering.  Han utsågs också till årets orustbo när denna äretitel infördes.
Erik hade en nyhetsnäsa som är så viktig för lokal journalistik.  Långt ifrån alla lokalkorrar såg nyheterna i det som hände bakom hörnet.  Hans texter var också välskrivna och gick direkt in i tidningen.
Många radskrivare ute i bygderna hade svårt att hålla isär sina roller som politiker och journalister.  Erik höll skickligt rågången under alla år.
Jag följde Eriks gärning på nära håll i många år och ringde honom för att få fakta när något var oklart. Vi kommer att minnas Erik för sitt enastående engagemang för sin bygd där han såg varje chans att ta initiativ och fick många att engagera sig på alla nivåer och i alla sammanhang.  Hans långa liv  93 år och en dag eller totalt 33971 dagar fyllde han med oegennyttigt innehåll till gagn för sina medvandrare.
-         Han har betytt oerhört mycket för Orust och särskilt för dess föreningsliv, säger bankens styrelseordförande som god sammanfattning.

Karl-Eric Magnusson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar