måndag 23 maj 2016

Rik på aktier men sen....

Per Börjesson som är vd i Spiltan är en stor vän av Warren Buffets investeringsmodell.  Han brukar också besöka årsstämman i USA varje år.  En mycket läsvärd produkt från Per Börjesson är Sparrebellen.  I den senaste upplagan skriver han om just Warren Buffet och det är en mycket läsvärd text som jag gärna sprider.  Den som vill lära sig mer om den fantastiske investeraren Warren Buffet kan köpa Börjessons bok  om just Buffet.  För övrigt kommer Spiltan till Aktiespararna i Uddevalla i höst. Återkommer till detta.WARREN BUFFETT - KAN LÄRA UT MER ÄN ATT BLI RIK
 

Varje år brukar jag sammanfatta reflektionerna från Berkshire Hathaways stämma i Omaha, Nebraska. I tidigare Sparrebeller nr 28, 44, 60, 76, 89 och 99 (läs på www.sparklubben.se ) har jag varje år sedan 2010 rekommenderat att man skall köpa aktier i Berkshire Hathaway som ett bra komplement till svenska aktier och fonder. Sedan 2011 har till exempel aktien nästan dubblats i värde vilket innebär en årlig avkastning på ca 15 %. Mitt köpråd kvarstår och aktieanalytiker anser idag att det finns en 30 %-ig uppsida i Berkshire Hathawayaktien.
Dagens kurs på ca 220 000 dollar för en A-aktie (ca 147 dollar för B-aktien) kan jämföras med ett verkligt värde på ca283 000 dollar (vilket utgörs av ca 160 000 dollar i börsaktier och kassa plus det värde man får vid beräkningen av vinsten före skatt på 12 300 dollar gånger 10 för samtliga helägda dotterbolag). Dessutom kan aktien inte sjunka mer än 8 % för då köper Buffett tillbaka aktier med pengar från sin stora kassa.Men Buffett är även en läromästare på andra sätt:

1) Inte ändrade konsumtionsvanor med ökad rikedom
Trots att Buffett nu är en av de rikaste personerna i världen bor han kvar i samma hus, kör ”samma” bil och äter på samma favoritrestaurang. Pengar är för honom bara ett kvitto på att han varit framgångsrik. Bra att tänka på för dem som jagar lycka genom att köpa nya dyra prylar. ”Problemet” med det är att det alltid finns någon annan som har ännu dyrare saker.

2) Utbilda andra
Buffett och hans partner Munger svarar på frågor i närmare sex timmar på stämman för att fler skall kunna lära av deras livserfarenhet. Buffett möter också regelbundet studentgrupper från olika universitet som får träffa honom, ställa frågor och åka runt i Omaha. Han anser att det är meningslöst att hålla föredrag för äldre människor för de ändrar aldrig sina gamla mönster.

3) Skänka bort sin förmögenhet
Buffett är också unik genom att han skänker 1/30 del av sin förmögenhet varje år till Bill och Melinda Gates Stiftelse. De flesta andra skulle nog ha startat en egen stiftelse eller byggt ett nytt museum. Dessutom har han och Gates genom uppropet ”Giving Pledge” fått andra miljardärer att skänka sina pengar till välgörenhet.

4) Aktivt liv kan också ge ett långt liv
Buffett (86 år) och Munger (92 år) visar också att genom att vara aktiva och fortsätta vara vetgiriga kan man få förmånen att leva ett långt liv. Under året lägger de ned stor tid på att läsa böcker och årsredovisningar. Det är imponerande att se deras vitalitet och samspel trots deras höga ålder.

5) Vad har framgångarna för pris?
På årets stämma fick Buffett frågan vad han skulle gjort annorlunda i livet. Svaret blev; ”att han inte tänka sig någon lyckligare, att han kan göra vad han tycker är roligast och att han får vara tillsammans med de människor han gillar.” Man kunde kanske förväntat sig att han skulle ha sagt något om vad han har försakat för att nå framgångarna; till exempel umgänget med familjen, som han inte spenderade så mycket tid med när han bara fokuserade på att studera bolag och investera i aktier under en stor del av sitt vuxna liv. Något som kanske är en förklaring till varför så få kan vara lika fokuserade.
Du som vill fortsätta att studera visdomarna från Buffett och Munger rekommenderas att läsa den nya boken ”All I want to know is where I am going to die so I never go there” skriven av Spiltan- aktieägaren Peter Bevelin som har varit på alla Berkshire Hathaway-stämmor sedan 1993.

Per H. Börjesson
VD Investment AB Spiltan

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar