tisdag 17 maj 2016

HM-aktien köp eller sälj

Många undrar om man ska köpa eller sälja HM.  Aktien har ju inte direkt rosat marknaden senaste tiden men å andra sidan öppnar ju bolaget en butik om dagen i världen och storägaren Stefan Persson köper för 3 miljarder kronor.  Den som studerar kortsiktig utveckling och alla negativa prognoser råder sälj men finns det verkligen grund att göra så för den långisktige.   Den anställde som fick köpa en post motsvarande en månadslön vid introduktionen, dvs ca 1800 kr, och inte frestats att sälja har idag ca 8 miljoner.   Det kommer alltid svackor även i de bästa bolag men jag anser att följande talar för  aktien:

Alla svenska fonder har full pott med HM.  Fonderna får ha högst 10 procent av ett enda bolag och nästan alla har max eller 9,8 procenb.
Stefan Persson vet säker t vad han gör och har insyn i bolaget. Är det sannolikt att han skulle köpa för tre miljarder om han inte var ganska säker på god framgång.

Nyligen kom en dyster prognos som pekade ut HM som en skräpaktie som idag kostar 260 kr och varit upp i 360 kr . Den pekade på att aktiens skulle ner 40 procent eller ner tilll  160 kr.  Jag har lä'nge varnat för såna här dysterkvistar  och än så länge har de helt fel även om analysfirman är eav det större och välkända slaget.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar