fredag 18 mars 2016

Helge slutar på Lysekilsposten

Slutar efter 42 år
på Lysekilsposten


Lysekilspostens chefredaktör Helge Gustafzon slutar efter 42 år på tidningen. Ny chefredaktör blir Ahlbin Gustafzson med 27 år i företaget.
Lysekilspostens ägare Helge Gustafzon drar sig tillbaka från tidningen efter 42 år som chefredaktör och lämnar över till reportern Ahlbin Gustafsson som blir chefredaktör, ansvarig utgivare och tillförordnad VD.
”Naturligtvis har det funnits perioder som varit jobbiga ur ekonomisk synvinkel. Som till exempel då presstödet helt plötsligt reducerades och så småningom försvann. Gång på gång förklarade vi situationen för politikerna i Stockholm men vi talade för döva öron.  På något sätt lyckades vi dock hålla skutan flytande”, säger Helge Gustafzon i en intervju i Lysekils Posten.
Tidningen är landets enda prenumererade kvällstidning och Helge Gustafafzon  har lyckats mitt i den turbulens som råder hålla skutan  flytande med god marginal. Han har eget tryckeri och kör i svartvitt i storformat.  Tidningen är i motsats till många andra proppfull med annonser och ett mönster för hur en bra lokaltidning ska skötas. 
Lysekilsposten är Sveriges enda riktiga kvällstidning.  Den trycks på eftermiddagen och delas ut till prenumeranterna redan samma kväll.  Tidningen fyllde 115 år förra året..
Detta stora format är LP ensam om men ger mycket utrymme för text och bild.
-         Inga frimärksbilder här inte, säger chefredaktören Helge Gustafzon som i mogen ålder fortfarande drivit tidningen efter sitt gamla konservativa men uppskattade format.
Det var den 2 februari 1905 som tidningen utkom med sitt första nummer efter ombildning och ekonomisk sanering.  När andra tidningar kämpar för överlevnad har Helge motsatt problem. Han får säga nej till många prenumeranter när presstödet hotas genom för stort intresse.
Lokala nyheter prioriteras. Hagge Geigert utsåg LP till Sveriges bästa tidning. Viktigare i Lysekil när en tant bryter benet på torget än om 4000 bryter benet i Paris, som han uttryckte saken. Men detta hindrar inte att LP läses även i Chicago.
LP är viktig för demokratin. När kommunfullmäktige i Sotenäs skildrades i 17 artiklar i LP fanns inte en rad i någon annan tidning.
Helge tronar själv i sitt ”nystädade” rum som han säger högst upp i tidningshuset med en helt bedårande havsutsikten från jättebalkongen på kajen i stan. Anses vara Sveriges  vackraste tidningshus.
Klockan 14 drar pressarna igång och in strömmar gymnasieungdomar som just kommit från skolan, de tar med sig en bunt och inom en timme har alla prenumeranter i stan sin tidning i lådan. Tiotusentals ungdomar har under årens lopp fått sitt första jobb på LP, flera som nått toppositioner i samhället. Sveriges snabbaste tidning från tryck till läsare.
Helge är  tidningsman ut i fingerspetsarna och lyckas med det andra inte klarar.
Det är en förlust för Lysekil och inte minst för den aktieintresserade läsekretsen att Helge slutar skriva. Han är oerhört duktig på investeringar och har varje dag haft en krönika med bedömning av hur börsen och olika aktier gått.  Allt från börsen fram till klockan 14 finns med.  
Helge har haft duster med politikerna om presstödets utformning och rent skrattretande är att han är landets ende tidningsägare som tvingats säga nej till nya prenumeranter.  Poltikerna borde ha besökt Lysekil och  noga studerat hur en riktig lokaltidning kan fungera i lokalsamhället. Mängder av insändare och föreningsmaterial och sport finns med.  Duktiga medarbetare har också varit en förutsättning för framgången. 
Helge är på många sätt lik Harry Hjörne i Göteborgs Posten. Känslan för den lilla människans behov och vad som är intressant på en lokal ort är utpräglad. Liksom Harry hade Helge ett nära tilltal tilll läsarna, alla visste vem som stod bakom tidningen och det fanns en tydlig avsändare. 
Nu tar Ahlbin över och som mångårig medarbetare till Helge kommer tidningen att leva vidare i samma stil.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar