måndag 21 december 2015

SSAB aktien blankas stort Bildresultat för ssab

Blankning är ett sätt att tjäna pengar på aktier som tillämpas i den högre skolan.   Aktier som beräknas falla används  och blankarna som inte sällan är hedgefonder kan tjäna stora pengar på kort tid.  SSAB aktien har tappat 55 procent på sin kurs bara i år och rådet är att minska från alla håll.  Industrivärden har länge trott på SSAB och hela sex procent av portföljen är just SSAB.  Men hur ska den göra som ligger med SSAB och kanske 80 procent back på kursen.  Behålla och räkna med uppgång eller sälja eller kanske rentav köpa. Att få en SSAB aktie för 20 kronor är lockande och vi vet flera krisföretag som t ex Swedbank vände nedgång till vinst och den som köpte tjänade grova pengar.   Sen beror det givetvis på vilken sikt man handlar.  Inte särskilt troligt att SSAB går i konkurs utan genomgår en tuff pereiod nu med stenhård konkurrens och minskade volymer i hela världen.
Den som har lust och vågar blanka kan ha nytta av följande beskrivning av hur det går till enligt DI.

  • Det första steget i en framgångsrik blankning är att en investerare lånar aktier av någon annan.
  • I nästa steg säljer investeraren vidare de lånade aktierna. Sedan väntar han eller hon på att aktierna ska tappa i värde.
  • När värdet har gått ner tillräckligt mycket köper investeraren lika många aktier som han eller hon lånade då värdet var högre.
  • I det sista steget lämnar investeraren tillbaka aktierna till den som han eller hon ursprungligen lånade dem av. Det är dock inte exakt samma aktier, utan motsvarande mängd. Eftersom aktien har tappat i värde kostade de återlämnade aktierna mindre att köpa än de aktier som personen först lånade. På så sätt gör investeraren en vinst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar