söndag 20 december 2015

Aktieböcker välkommen julklapp
Julklapp till den som vill veta
hur man blir rik på aktier

Dags att köpa julklappar.  Enkelt att välja om mottagaren är aktiesparare. Flera bra böcker har senaste tiden kommit ut på marknaden och här är bästa tipsen.

Intresset för aktier är enormt och Aktiespararnas heldag i Göteborg häromveckan drog över 1000 deltagare  från västra Sverige.  Betydligt fler hade velat  delta men  fick inte plats.   Alla vill ha mer information om bolagen och tips om bra affärer.  Jag har gjort de flesta misstag som går att göra på aktiemarknaden så jag tror mig veta vad man bör tänka på och vad som bör undvikas.  Vi minns krascherna  kring sekelskiftet och 2008 och flera även tidigare.  Med facit i hand borde man med enkel kunskap ha undvikit dessa.  Men sen har det varit en lång uppgång som får många att tro att den aldrig tar slut. Och många har blivit rejält rika.
Bäst bland de nyutkomna
När jag botaniserar bland lämpliga julklappsböcker till en aktiesparare eller till  en som bör bli det fastnar jag särskilt för Marcus Hernhags nya bok: ”Den enkla vägen att lyckas med aktier”.   Marcus är för många känd som den kloke rådgivaren på Privata Affärers populära veckochatt.  Hans svar stämmer nästan alltid helt med min åsikt så det är lätt att gilla honom.  Både nybörjare och erfarna har mycket att hämta ur boken.  Som många av de stora mästarna  väljer han enkelheten framför analyser med grekiska bokstäver.  Man ska lära känna sig själv, ha disciplin , ha tydliga mål med sitt sparande, ha en strategi som man följer och bygga en portfölj som är långsiktig.  Han tycker att investmentbolag är en bra bas, aktier med  reala tillgångar är bra, han gillar utdelningar , helst stora sådana och stadigt höjda, och han ger många exempel på hur man kan tänka.  Han bjuder också generöst på sig själv och sina missar.  Han gillar aktier hellre än fonder av det självklara skälet att avgifterna med ränta på ränta äter upp stor del av sparandet.  Istället för att köpa en fond med höga avgifter bygger man en egen och det gäller även andra sparprodukter.  Preferensaktier har blivit populära på sistone och Marcus analyserar denna sparform. Han tipsar om trender och säsongmönster och påminner om vikten av god historik vid val av bolag. 70 goda råd från världens bästa placerare är roliga att läsa, men  spretiga och ibland gamla. Före robothandelns inträde på marknaden. Själv sammanfattar han sina råd i tio budord som är utomordentligt bra. 
Marcus är pedagog och svävar inte ut som en besservisser utan tänker precis som de många frågvisa som vill ha svar. Hans pedagogiska förmåga att på 150 sidor  presentera det mesta en sparare bör veta är bra för alla som jäktar och inte anser sig ha tid att fördjupa sig i den strida ström av aktieinformation som finns. Ordlistan på slutet är särskilt värdefull där begreppen förklaras enkelt. Jag har läst de flesta böcker i ämnet, de flesta antingen fyllda med självklarheter eller för svåra, men  Marcus bok skulle jag gärna velat ha  i julklapp.
Svårt slå börsproffsen
Betydligt mindre imponerad är jag av en annan nyutkommen bok  med den pompösa titeln: Slå börsproffsen!   Det är Jan Öberg  som med tio steg  vill visa hur man kan slå börsproffsen.   Givetvis kastar man sig över en sådan bok med så djärva mål.  Författaren gör gällande att hans metod som han kallar REA metoden är  nyckeln till framgång.  Jag har läst boken flera gånger man lyckas inte komma fram till vad som är så märkligt. Han utgår från vanliga p/e tal som han vänder på och gör till e/p tal för att få procentsiffror och som parameter nummer två väljer han direktavkastningen.  Ett lågt värderat bolag med hög direktavkastning ska köpas.  Enkelt uttryckt ska man köpa när aktien står lågt och sälja när den står högt.  Han är själv förvånad över sin upptäckt av REA metoden.   Som jag förstår är det självklart för varje  investerare att titta på nyckeltal och då räcker det inte med de två som Öberg tar fram.  De många självklara men ibland svårbegripliga diagrammen gör inte saken bättre.  Boken kan mycket väl läsas av nybörjare som vill lära grunderna  och förordet har skrivits av Aktiespararnas Gunnar Ek.   Liksom de flesta redovisar Öberg citat från de stora mästarna.  Men med bokens tio steg slår man inte enligt min mening börsproffsen. Det är självklarheter för de flesta sparare. Även de behövs men slår inte proffsen.
Psykologi  på börsgolvet
När det gäller börspsykologi som flera författare tar upp skulle jag föreslå en julklappsbok av C G Gyllenram som är den främste expert jag känner på detta område  Hans två gedigna böcker: ”Aktiemarknadens psykologi” och ”En aktiespekulants psykologi”  kan läsas av alla, även den som inte är aktieintresserad.  Handlar mycket om hur våra tankar och gärningar styrs av flocken.
Det nya pensionssparandet
Per H Börjessons bok ”Så här kan alla svenskar bli miljonärer” är en grundbok som visserligen inte är ny men oerhört bra enligt min mening. Också i denna hävdas tankar kring aktiesparande som helt stämmer överens med mina egna.  Börjessons bok ”Så här får du ett rikt liv som pensionär sluta pensionsspara” är synnerligen aktuell nu är avdraget för pensionssparande tas bort helt.  Samtliga böcker visar vägen till miljonerna på ett enkelt sätt.  Därför att  alla verkligen kan bli miljonärer om man börjar i tid och är envis. 
Att ge ett litet barn några aktier i  julklapp tycker kanske de flesta är en vansinnig ide.  Men jag hävdar att det är just som barn man ska börja med små slantar för att med ekonomisk trygghet möta framtiden.
Karl-Eric Magnusson

(Denna krönika var införd i Uddevalla Posten nyligen) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar