tisdag 29 september 2015

Tio goda råd när börsen darrar



Tio goda råd till sparare i börsturbulensen

Börsen rasar  över tre procent på en dag för att dagen efter stiga med lika mycket. Hur ska jag som sparare hantera mitt sparande. Sälja, köpa eller ligga still?   Så här kan man tänka.

 De senaste veckorna har jag fått många frågor. Den vanligaste lyder: Hur går börsen framöver och när vänder den upp ordentligt?  Om jag kunde svara på den frågan skulle jag sitta i New York och håva in miljoner på konsultation. Svaret är enkelt: Ingen vet även om många drar slutasatser.  Den som varit med under längre tid vet att hösten och särskilt september/ oktober är dåliga månader.  Men då säljer jag i april  (den 27 april var toppen i år) och köper i september föreslår någon.  Tyvärr är det ingen säker regel.
 Så här tycker jag man kan tänka:
1 .       Ha en rejäl buffert.  Man ska inte till vardags vara beroende av hur börsen går och de pengar man placerat i aktier ska man kunna avvara i fem år, en del säger tre men ta gärna till lite.  Hur stor buffert kan diskuteras men man ska sova gott om natten och veta att jag har pengar att betala räkningarna med. På sikt går börsen upp, det har den hittills gjort under överblickbar tid och sannolikheten för att så sker framöver är stor.
2.     Satsa  på kvalitetsbolag.  Känner flera som satsat på smålistorna och lyckats få 500 procent eller mera på en aktie. Det finns massor med program på marknaden som  ger köp och säljtips, kollar teknisk analys och ger signaler vart aktien är på väg.  Men i orostider känns tryggt att satsa på kvalitet och ett exempel är Atlas Copco som backat 30 procent sen i våras.  Ett gammalt gediget bolag som bör komma igen.  Eller varför inte satsa på investmentbolag.  Eller fastighetsbolag som går utmärkt nu när räntan är låg och låses på låga nivåer för lång tid framöver.
3.     Parkera pengar rätt.  Trots nedgången är inte alls säkert att vi nått botten. Mycket talar för att vi kan få nedgångar framöver och då är bra att ha kapital på säkrare ställen.  Bankboken är säker men ingen eller dålig avkastning.  Preferensaktier är ett alternativ, hyfsat säkra och ger 6-7 procent.  Kolla lösennivåerna.  Stabila bolag med god kassa  och bra avkastning typ Telia är också alternativ.  Går varken upp eller ner men ger bra årlig utdelning.
4.     Svenska bolag duger.  Läser många råd om att satsa i globalfonder för att sprida riskerna. Tanken är nog god men dels är avgifterna ofta höga och dels glömmer man att de flesta svenska storbolag har kanske större delen av sin verksamhet på globala marknaden och i tillväxtländerna. Roligare att följa svenska bolag än anonyma fonder. Investmentbolag är bra alternativ till fonder. Och billiga eller gratis indexfonder är också bra.
5.      Kolla insiders.  Det finns ekonomer som doktorerat på att studera vilken betydelse som insideraffärer har och rapporterar kontinuerligt om dessa.  Insider, dvs personer i central position i bolag, måste rapportera sina affärer till Finansinspektionen och där kan man följa vad vd och andra gör. En varning dock, inte självklart att en aktie är dålig för att vd väljer att minska innehav.  Kan vara så enkelt att han köpt ett hus eller skänker bort pengar till barnen.  Med detta sagt roas jag ofta av att se vad de insatta gör.
6.     Sluta pensionsspara.  Massor sparar fortfarande i pensionssparande trots att avdraget upphör.  Det betyder att man sätter in pengar i pensionssparfonder och dessa beskattas. Sedan skatt en gång till när pengarna betalas ut.  Bankerna har varit jättedåliga på att informera om detta. Spara i vanliga aktier eller fonder istället.
7.     Håll huvudet kallt.  Visst är det trist att börsen rasat 20 procent sen i april. Men hela västvärldens börser har stigit med 200 procent sedan kraschen 2008.  Kinas börs steg med 150 procent innan den rasade till nivåer under 2008.  Och svenska börsen har en lång rad år stigit kraftigt. Vi får leva med upp och nergångar men innan vi klagar bör vi se på lite längre sikt.
8.     Utdelningar.   Under tiden börsen är orolig kan vi leva på utdelningar. Många bolag höjer denna år efter år och kolla vilka bolag det gäller.  Om kursnivåerna sjunker så stiger ju den procentuella utdelningen.  Kolla tabellerna över vilka bolag som delar ut mest. Men väg också in andra kvaliteer i bolag. En hög utdelning behöver inte vara bra , bolaget dräneras på pengar för investeringar. Så resonerar Erik Sehlin i Balder som inte delar ut något alls. Fredrik Lundberg är också snål i Lundbergsbolagen. Bättre han tar hand om pengarna än att vi ska slösa bort pengarna resonerar han.
9.     ISK.  Denna beskattningsform, investeringssparkonto, som infördes 2012 har nu många hittat men fortfarande många som kör med gamla depåer och 30 procent skatt. Nya regeringen höjer visserligen skatten på ISK något och mer lär det blir när räntan stiger men ändå bästa placeringen idag.
10. Fortsätt månadsspara.  Den som började spara vid årsskiftet är besviken över alla nedgångar. Men mitt bestämda råd är att fortsätta spara som inget hänt.  Warren Buffet i USA, en av världens rikaste, älskar börsnedgångar. Då kan man handla billigt, säger han. Försök att pricka in toppen och botten misslyckas de flesta med.
Karl-Eric Magnusson
karleric.magnusson@telia.com

(Publicerad i tisdagens  Uddevalla-Posten där ekonomikrönikor publiceras då och då)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar