söndag 23 augusti 2015

Uddevalla toppar miljonliganRik och fattig?  Många flotta bilar av lyxmärken blänker på utanför husen i mellersta Bohuslän.  Tycks som bilflottan förnyats kraftigt på kort tid.  Man kan undra varför.  Är det så att alla har blivit rikare eller har de tagit sms lån för att köpa mer än de har råd till. Av kommunerna i mellersta Bohuslän toppar Uddevalla med flest som har miljoninkomster.

Intressant att studera inkomsttabeller.  I Uddevalla är det fler än 200 som har över en miljon i årsinkomst av förvärvsarbete.  Därtill kommer ett stort antal som har stora kapitalinkomster.   En av över 10  miljoner eller nästan en miljon i månaden i inkomster av kapital. Sannolikt mycket mer eftersom detta siffror är bara synligt kaptital som beskattas i vanlig ordning. Allt som sitter i företag, kapitalförsäkringar eller investeringssparkonton syns inte.
I Lysekil finns 33 personer som tjänar över miljonen  och en har fem miljoner i kapitalinkomster. Flera ligger kring tre och fem miljoner i kapitalkomst.
I Munkedal  är det bara  nio som tjänar över en miljon om året.  Däremot finns ett antal rika personer som visar höga kapitalinkomster. T ex Roger Johansson i Stenarsbön som har nära 14 miljoner i kapitalinkomst.  Siffran säger inget om varifrån inkomsterna kommer, kan ju vara en tillfällig affär.
I Sotenäs har 45 personer en taxerad tjänsteinkomst över en miljon.  Två har kapitalinkomster överstigande tio miljoner och ett stort antal ligger över en miljon.
I Tanum ligger 30 personer över mijonen men kapitalinkomsterna ligger inte i topp. Bara en har över 5 miljoner om året.
I Tjörns kommun ligger 94 personer över miljonen medan ett hundratal har mer än en miljon i kapitalinkomster.  Karl Lindgren  toppar ligan med hela 58 miljoner i kapitalinkomster.
Kungälv ligger i en klass för sig med över 200 som tjänar över en miljon och toppinkomsten ligger på 10 509 400 kronor. En kvinna dessutom vilket låter bra.  En kapitalinkomst på drygt 17 miljoner är inte illa i denna kommun. 

Inkomstuppgifter är intressant läsning för många. Tidigare publiceringar har givit rekordantal läsare medan några skriver att de är helt ointresserade av vad andra tjänar.  Någon tycker att det vore mera intressant att skriva om hur mycket skatt höginkomsttagarna levererar till samhället.
Kan hålla med om detta men svårare att få fram statistik på detta.

För att återkomma till de flotta bilarna och fina bostäderna så kan man misstänka att vi har en grupp  som blivit mycket rikare och en grupp som blivit fattigare eller aldrig haft några pengar. Antingen på grund av slösaktigt leverne eller låga inkomster.  Rotavdraget har också medfört att många renoverat upp sina hus till toppskick.
Inkomstuppgifterna säger ganska lite om förmögenheten.  Man kan slösa eller spara som bekant, förvalta sitt pund väl eller leva upp pengarna,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar