lördag 1 augusti 2015

50 000 procent pålägg när staten slår till Bildresultat för trängselskatt göteborg 2014

 En insändarskribent i GP berättar att han är noga med att betala trängselavgifterna i tid, väl medveten om vad det kostar att inte betala i tid.  Han fick en räkning från Trafiksäkerhetsverket på 101 kronor.  Han hade bråttom och en siffra blev fel så 100 kronor betalades in.  Några dar senare kom en räkning på den återstående kronan och ett tillägg på 500 kronor.  Alltså 50 000 procents pålägg.  Han frågar helt logiskt vilket privat företag som hade kunnat behandla en kund så här.  Staten kan.  Många får aldrig räkningar, de kommer bort på vägen eller annat som händer.  Men 500 kr extra blir det direkt.  Staten sänder ut räkningar på 10 kr eller mindre och man frågar sig det vettiga i att skriva ut räkning i pappersform och lägga denna i ett kuvert och sedan plussa på med porto.  Jag försökte sända fyra kronor till en person häromsistens men bankens internetsystem slog bakut.  För litet belopp att hantera som internetbetalning.  Går jag till banken för att överföra samma belopp kostar det kanske 50 kr i avgift.
När det gäller trängelskatten finns bara ett sätt att hantera denna och det är autogiro.  Då garanteras att ingen försening sker.
På senare tid har förekommit att krav sänts ut till personer, vars fordon befunnit sig långt från Göteborg.  Liksom parkeringsavgifter.
Staten är också stenhård när det gäller avgifter för övriga skatter. Att hålla reda på alla datum är en hel vetenskap och småföretagare är särskilt illa ute. Eller den som startar enskild firma.
Det har också blivit vanligt att firmor sänder räkningar med betalkrav inom tio dagar. Den som är bortrest på semester och finner en enda dags försening får ny räkning med 15  procents pålägg.  Om det gått en vecka så blir det ytterligare avgifter.  Sens moral: Sitt hemma hela tiden och betala direkt!!!!!
Varför saknas sunt förnuft och lite flexibilitet vid tillämpning av paragrafer?  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar