onsdag 8 april 2015

Så blir du rik!


 Bildresultat för sedlar


Här är två tips på hur du blir riktigt rik. 100 000 kr kan bli 50 miljoner eller 25 000 kr kan bli 13 miljoner. Hur då undrar den som funderar på vilken lott man ska köpa.  Nej, inga konstigheter utan bara helt enkelt vanligt sparande.

Idag kom årsredovisningen för investmentbolaget Latour.  Ett bolag som jag gillar på börsen men som jag tyvärr inte insett värdet på i rätt tid.  Redan kring 1990 fick jag tipset från en god vän att titta närmare på detta bolag. 1985, alltså för 30 år sen, startade detta bolag  och utvecklingen har varit minst sagt god.  Den som satsade 10 000 kr har idag 5 miljoner. De flesta av oss skulle nog klara att placera 100 000 kr på den tiden och då hade vi inte behövt göra något utan bara kolla kontot idag på 50 miljoner!   Bolaget är mycket välskött och ledningen har alltså lyckats att slå index med råge. SIXRX index har under under de 30 åren ökat med 3 700 procent. Inte illa det heller men Latour har alltså en totalavkastning på hela 48 300 procent.
Hur mycket har bankboken gett på dessa år?  Kan man göra om denna resa?  Ingen vet men historiska resultat kan aldrig ses som garanti för framtiden. Dock exempel kpå hur man skulle ha förenklat vardagen som pensionär med relativt liten satsning.

Det andra exemplet som finns i en bok av Aktiespararna visar vikten av långsiktigt sparande.  Den som vid 20 års ålder satsade 25 000 kr med förutsättning att kapitalet dubblas på fem år har vid sin 65 årsdag 12,8 miljoner.  Om man börjar spara först fem år senare, alltså som 25 åring men satsar samma belopp har detta stigit till "bara" 6 400 000 kronor. Alltså dubbling om man får fem år extra på sig.  

Detta är exempel som bör få många föräldrar att övertala sina ungdomar att börja spara i stabila papper tidigt. Återkommer med fler exempel men årsredovisningar brukar många tycka är tråkiga.  Det är de inte.  Finns fler som älskar årsredovisningar?Inga kommentarer:

Skicka en kommentar