fredag 27 mars 2015

Skattechock för sparareDen 17 augusti förra året , alltså ett halvår sedan, skrev  Magdalena Andersson att hon inte ser någon anledning höja bensinpriset. Det är dyrt nog att tanka med dagens pris.  Nu höjs priset med motivering att man behöver pengar men också att få folk att köra mindre bil.  För den som känner till förhållandena på landet där det inte går några tunnelbanor, tåg eller ens bussar är bilen ett måste. Det är högst marginellt som man sätter sig i bilen och kör för nöjes skull. Många har redan fått ställa av bilen redan nu när bilskatten höjts kraftigt för äldre bilar.  Vem har råd att köpa nya bilar stup i kvarten, det blir återigen de sämst ställda som drabbas.
Rot och Rut försämras. Bolund påstår att dessa inte betytt något för svartjobben.  Fråga vilken hantverkare som helst. Idag är det knappast någon som frågar efter svartjobb när det gäller underhåll av bostäderna. Det är viktigt att husen underhålls och nu kommer svartjobben tillbaka. Inte bara uteblina skatteinkomster utan också förödande för den som jobbar utan att samla ihop till sin pension.
På fredagen kom också besked om att sparformen ISK som blivit en succe ska ändras så att det blir dyrare. Detta är också ett rejält hugg mot alla som rekommenderats att flytta över sina pengar till ISK.  Just nu mycket förmånligt med en schablonskatt istället för vinstskatt. Frestande att flytta över aktier till ISK men då räknas detta som försäljning och vinstskatt ska betalas. När man ändå valt att ta den smällen så kommer Anderssons chockhöjning som gör att transaktionen blir tveksam.  Dagens låga skatt beror på låg ränta. Höjs den så blir det helt  andra kalkyler.  Det är naivt att tro att Andersson vid räntehöjning rycker ut och ändrar till det bättre.  ISK blev en kort glädje och nu får vi tänka om i sparandet.
Andersson vill också införa bankskatt.  Det är inte särskilt länge sedan vi hade en ekonomisk kris som krävde tillskott till banker som inte skötte sig. Fastighetskatten är snart tillbaka liksom gåvoskatt och förmögenhetsskatt.  Det blir ordning och reda på torpet som förr i tiden.  Konsultbolagen tar glädjeskutt som nu kommer att få många uppdrag att se till att de rika slipper undan.  Vem är förmögen?  Förr var det en högst vanlig svensk med en villa och några kronor på kontot.  Då blir frågan vad man gör för att komma undan.  Skänka bort pengar till arvingarna redan nu,  Eller starta bolag  och trixa pengarna hit och dit. Inget för vanligt folk som sparat hela livet.Nu blir rådet:  Lev upp pengarna som snabbt som möjligt!  Det gamla rådet från flera ministrar att ha en årslön på banken eller rejäl buffert kan vi glömma.  Vad gör de gamla fiskaränkorna i skärgården som fösöker leva på garantipension men nu bli mångmiljonärer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar