måndag 9 mars 2015

Så gör jag med aktiernaBörsen i topp – räntan i botten
Gör så här och chansa inte vilt

Börsen upp 15 procent på ett på ett par månader har inte hänt på 24 år. Och minusränta som lök på laxen gör många sparare villrådiga.  Vad göra eller hur ska man tänka?  Här är ett bidrag i funderandet.
Det finns enormt mycket pengar i marknaden. Insättningar på bankkonton och köp av fonder har exploderat.   Inte alla är rika och ser vi globalt på fördelningen så har aldrig klyftorna mellan rik och fattig varit större.  En procent av jordens befolkning äger mer än de resterande 99 procenten tillsammans. Det finns inget som tyder på en omfördelning, snarare tvärtom.  Forskarna menar också att försök att fördela bättre bara leder till komplicerade skatteupplägg som vi redan har för mycket av idag.  Teknikutvecklingen anses ligga bakom och produktionsutvecklingen går idag mycket snabbare än löneutvecklingen. Enkla jobb försvinner och tas över av tekniken.  När de äldre i vår bygd tänker tillbaka på sin ungdom då hamnen och varvet var givna arbetsplatser är det en tid som inte kommer tillbaka.  Bristen på arbetskraft har aldrig varit större och ändå har arbetslösheten stigit till höga höjder.
Rekyl eller ras?
Detta är makroekonomi. Men vi vanliga sparare vill också ha en liten del av kakan.  När bankkontot inte ger ränta söker sig pengarna till andra marknader och enklast är att välja aktier och fonder. Kursökningarna har varit enorma de senaste åren och många väntar på en rejäl rekyl eller kanske ras som inte tycks komma. Men teknisk analys tyder på att vi håller på att bygga upp en jakt på värdepapper som brukar utlösa nedgångar. Just nu befinner vi oss i en fas som vi äldre varit med om många gånger. När löpsedlarna skriker ut vilka vinster som finns att hämta med en knapptryckning på datorn lockas många in i börsens underbara värld.  Allra bäst går det för många små aktier som innebär mycket hög risk.  Men även stora bolag som Investor har gått otroligt bra. Jag föreslog för ett par år sedan att läsarna av denna spalt skulle köpa 100 000 aktier i  Investor för 180 kr styck.  Den som inte hade 18 miljoner kan låna.  Detta vågade jag säga i vetskap om att få banker skulle säga nej till ett sådant lån till vanliga småsparare. Men nu kan vi se att de 18 miljonerna ökat med 16 miljoner och det hade ju varit ett bra tillskott!
Dessutom skulle aktierna givetvis sparats i investeringssparkonto som nu är oerhört  bra med  rekordlåg beskattning.  Om den låga räntan består kan nästa års sparande bli helt skattefritt!
Miljarder att dela på i vår
Just nu är det de allt högre utdelningarna i vår som lockar. 6,4 miljarder väntar på att flyttas över till spararnas konton, en ökning från 5,1 miljarder från förra året. Flera bolag gör extrautdelningar som t ex Handelsbanken som plussar på en femma per aktie och splittar aktien med tre nya på en gammal i vår.  Därför har just den aktien rusat på några veckor.  Investor går fortfarande som expresståget och är nu uppe 330 kronor. SEB höjer riktkursen till 360. En mycket kraftig höjning på några månader.
Utdelningarna kommer många att återinvestera men kanske väntar till hösten. Kurserna brukar hacka eller sjunka under sommaren och dags gå in  senare. Allt tyder på fortsatt framgång för svenska företag. Fastighetsbolagen har av tradition bra utdelningar. Castellum delar ut 791 miljoner kronor till exempel.  Balder och Victoria Park delar inte ut något alls till stamaktieägarna utan endast till prefensaktieägare och då är man generös med 5 – 7 procent på ganska säkra pengar.  Men man ska helst vara med i starten, flera preferensaktier har stigit så kraftigt att det är svårt att räkna hem affären. De snåla bolagen som Balder och även Lundberg tycker det är bättre att duktiga ledare i bolagen förvaltar pengarna och gör förvärv istället för att dela ut dem till  oss slarviga sparare som slösar bort pengarna.
 En del sparare har noterat att Indienfonderna gått oerhört bra förra året och köper nu in sig. Även Rysslandsfonderna vaknar till liv.  Det är en gammal regel att historisk avkastning inte ger sanningen om framtiden.  Själv tycker jag gott man köpa svenska storbolag som har den alldeles övervägande delen av sin verksamhet ute i tillväxtländerna. 
Nybörjare varnas
För nybörjaren är det farligt att chansa idag.  Men vill man följa Aktiespararnas gyllene råd där ett talar om att satsa lite då och då så tycker jag att en billig indexfond (eller gratis som Avanza Zero)  kan vara bra för månadssparande.  På sikt blir det bra men var beredd på bakslag.  Låg avgift på fonderna betyder mycket på lång sikt.  Ett alternativ är också att välja Spiltans investmenbolagsfond som ger en god spridning i många bolag och har gått bättre än index senaste åren. Den är också billig.
Man behöver inte krångla till det med spektakulära uppgångar i små aktier. Aktier som HM, Investor, Indutrivärden. Lundberg. Latour och kanske någon bra fastighetsaktie med bra avkastning räcker länge för den som vill köpa och sedan glömma.  Investor är hårt exponerad mot SEB och Industrivärden mot Handelsbanken (Industrivärden består till ungefär  25 procent  av SHB).
Själv skulle jag ligga lågt med köp och avvakta utdelningarna som jag skulle återinvestera  när det blir någon dipp framöver. Men att försöka sälja och köpa vid rätt tillfälle övergår min och de flesta andras kompetens. Känner bara en uddevallabo som till hundra procent tycks lyckas med sådana transaktioner.

(Publicerad i Uddevalla-Posten/Västsverige)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar