tisdag 2 december 2014

Så får du rekordlåg skatt

Nästan skattefritt att spara på ISK.  Investeringskontot beskattas ju utifrån statslåneräntan den 30 november och nu är det klart för nästa år.

Schablonskatten ligger till grund för ISK-skatten är statslåneräntan den 30 november, som Riksgälden nu har fastställt till 0,90 procent.
Skatten blir därmed rekordlåga 0,27 procent under 2015 (30 procent i skatt på 0,9 procent). Det kan jämföras med årets schablonskatt på 0,627 procent.
Det krävs inte hög avkastning för att du ska tjäna på att ha ditt sparande i ett ISK jämfört med att spara utanför. Så länge dina värdepapper ger mer än 0,9 procent i avkastning nästa år är ISK det bättre alternativet.
Sedan sparformen infördes 2012 har räntan varit på extremlåga nivåer. Långsiktiga sparare bör dock ta höjd för att statslåneräntan på sikt närmar sig 3 procent, vilket varit snittet de senaste tio åren.
Det är alltså klart fördelaktigt att spara på ISK.  Men tänk på att en överflyttning till detta konto innebär försäljning av aktierna och därmed kan en skatt utlösas som är betydande om man under goda år haft aktier på depå eller värdepapperskonto. Man kan inte heller kvitta förlust mot vinst i ISK.  Om börsen skulle vända nedåt så är kontot inte så bra.  Skatt på innestående värde oavsett om det är vinst eller förlust. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar