lördag 27 december 2014

Doktorn och pensionären 2015


Doktorn 82 000 kr i veckan, fattigpensionären sänkt standard 2015

Enligt flera medier begär nu stafettläkare 82 000 kr i veckan plus hotell, mat och hyrbil.   

Det fattas 2.000 distriktsläkare i landet. Det innebär en gyllene marknad för stafettläkarna. Landstinget i Jämtland som införde stafettläkarstopp för två år sedan fick backa, eftersom läkarna helt enkelt flyttade. I Brunflo har en läkare begärt 82.000 kronor för en veckas jobb.
På hälsocentralen i Brunflo, i Östersunds kommun, har man inte haft en fast läkare på två år. Normalt sett betalas en stafettläkare 45.000 kronor i veckan där, men i höstas höjde man ersättningen till 62.000 kronor i veckan.
Men när en läkare begärde 82.000 kronor för en veckas arbete sa man ifrån.
– Det är egentligen vansinnigt och pengarna borde gå till annat, säger Karin Hellgren, som befinner sig utanför vårdcentralen.

Fakta

  • Stafettläkare eller hyrläkare är en läkare, oftast allmänläkare, som arbetar tillfälligt på vårdinrättning för att fylla vakanser som inte kunnat ersättas med fast personal.
  • Landstingen har haft som mål att minska de skenande kostnaderna för stafettläkarna, men de fortsätter att öka. I Stockholm hyrdes läkare in för 81 miljoner kronor årets första kvartal, i Region Skåne för 50 miljoner.
  • Sammanlagt la landstingen 2,85 miljarder kronor på inhyrd personal 2013, då är dock sjuksköterskor inkluderat.
Pensionärer får försämring

Samtidigt rapporterar Swedbank om hur  ekonomin förändras för några olika typhushåll under 2015. Bankens prognos är att familjer med två vuxna som jobbar kan månadsbudgeten förstärkas med 800 – 2.000 kronor. Låga kostnadsökningar samt löneökningar på 3 procent är huvudförklaringen.
Ett enpersonshushåll utan barn får på grund av reallöneökningar knappt 400 kronor mer över varje månad när de nödvändiga utgifterna är betalda. Beräkningen bygger på en månadslön på 28.800 kronor efter löneökning.
Pensionärer med bara garantipension får dock en försämring av ekonomin under nästa år, framför allt beroende på hyreshöjningar.
Inkomstpensioner höjs i snitt med 100 kronor per månad, så ett pensionärspar i hyreslägenhet får en månatlig förstärkning på 60 kronor efter utgifter enligt Swedbank.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar