tisdag 23 december 2014

Är 6 250 procents förseningsavgift rimlig?
8 kronor blev 508 över en natt!
Många har tvingats betala 500 kronor i straffavgift för icke betald trängselskatt i tid.  Flera har de senaste dagarna fått krav på 8 kronor plus 500 kr för försenad inbetalning. Detta trots att de inte fått någon faktura. Skatteverket anser nämligen att man själv ska hålla reda på när man passerat kamerorna och sedan ska man kolla när skatten ska betalas och höra av sig till Skatteverket om inte räkningen kommit i tid.  Eftersom så många råkat ut för att ingen räkning kommit alls senaste tiden finns stor anledning att tro att utskicket inte fungerat- Detta har ingen betydelse. Det är jag ska hålla reda på när skatten ska betalas och straffas med 6250 procent om jag inte sköter mig. Vilket företag kan bete sig så mot sina kunder.
Anledningen till denna höga straffavgift är att det rör sig om en skatt och då är förseningsavgiften 500 kr.  Många missade moms på någon 50 lapp förra året när systemet lades om så att deklarationen skulle ske på särskild blankett istället för i samband med inkomstdeklarationen i maj.  Den som deklarerar elektroniskt får fylla i siffra för siffra och sen kommer bekräftelse på att allt är klart.  Men skatteverket vet ju mycket väl att den som har näringslivsdeklaration, även om företaget inte är i gång, ska deklarera moms.  Sen kommer smällen: 500 kr i straffavgift även om man skulle deklarera noll i moms!!!
Enligt alla politiker skulle man ju förenkla för småföretagare. Kan man vara mindre än  den som inte har någon inkomst alls????
Är det rimligt att en person som kanske en gång om året besöker Göteborg och inte blir van att betala avgifter ska bokföra och sen ringa skatteverket om inte den efterlängtade räkningen kommer i tid? Och tiden är inte veckan efter utan månader efteråt.
Riksdagsledamoten Tysklind i Strömstad sitter i trafikutskottet om jag fattat rätt. Vore det inte en förstahandsuppgift att se till att denna misshandel av många gånger fattiga bilister hanteras på annat sätt.
Ett måste är att betala via autogiro så sköter sig betalningen  automatiskt.  Men kolla noga räkningen ändå,. Det har visat sig att tusentals bilister får betalningskrav trots att de aldrig befunnit sig på platsen. Det kan räcka med en skruv extra på skylten så att den avläses fel. Eller kanske finns på en släpvagn för transport till verkstad.  Då kan man få rättelse men inte för att man inte fått någon räkning.  Skatteverket borde rimligtvis kunna förenkla genom något sms-utskick eller email i dessa moderna tider.  Så gör många företag för påminnelser.  Men har man oinskränkt makt över medborgarna så finns inget intresse för att hjälpa till.
Frågan till politikerna är:  Är denna avgift rimlig?  Inte bara beloppet utan också rutinerna?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar