tisdag 8 juli 2014

GP och Bohusläningen

Nu  kan prenumeranterna på Bohusläningen läsa GP på söndagar.  Många har satsat på kombinationen Bohusläningen under veckan och  en söndagsprenumeration på GP.  Hur ska dessa agera i fortsättningen?  Ser också att man i Bohusläningen kan läsa många texter som finns i GP samma dag.  T ex hela bevakningen från Almedalsveckan kommenterades av en medarbetare på Göteborgs Posten.Bra läsning men helt nytt grepp.  Det är väl ungefär så utvecklingen kommer att fortsätta när annonserna saknas och personalstyrkan pressas ner. Är läsarna beredda att lägga 5000 kr på tidningar med delvis samma innehåll?
GP är Skandinaviens näst största morgontidning och tragiskt att se att annonserna snart är borta. En söndagstidning jag kollade  nyligen hade visserligen ett antal helsidor och övriga annonser men det var antingen egenannonser om hur bra GP är och läsvärdeserbjudande eller också var det sponsringsannonser som inte ger en krona i kassan. T ex Nordens Ark som får stora helsidor liksom sjöräddningen.
Bohusläningens bästa reportage på år och dag var när man redovisade hur regiontopparna bor i lyx och överflöd på Gotland. Detta var en utmärkt lokal vinkel på en riksnyhet.  Märkligt att debatten kring detta lyxboende varit så liten eller helt uteblivit.  Har läsarna gett upp?  Det är så här våra politiker använder skattepengar så det är helt i sin ordning  - enligt deras egen hederskodex. Så kanske man resonerar.  Bohusläningen har visat att man kan göra riktigt bra journalistik genom rätt vinkling och det bådar gott för framtiden när man nu bantar stenhårt.  Men följ gärna upp detta reportage med koll vad de dyra politikerna gjort under tiden mer än minglat och haft roligt.
Stampen som äger GP och Bohusläningen är illa ut ekonomiskt och vi får hoppas att tidningarna överlever, vilket inte är självklart i tryckt form.   Jag gillar dessa tidningnars korsord bl a.  Låter kanske löjligt att lyfta fram en sån detalj men de flesta tidningar har så svåra korsord att de är olösbara för mig.
Ska bli spännande att se hur bevakningen av kommuner, regioner och grupper i övrigt kommer att ordnas framöver.  Många av de allra bästa pennorna har redan försvunnit från GP och nu är fler på väg.  Det tar lång tid att bygga upp ett förtroende hos läsarna och bli angelägen för dessa.  De nya stjärnorna på tidningen har en tuff uppgift liksom cheferna. Tråkigt att läsa alla bittra kommentarer från medarbetare och kolleger som slutat. Jobbet är inte roligt längre. Så var det inte på Harry Hjörnes tid, då stortrivdes vi och antalet läsare ökade stadigt.
Kenny Genborg, en av GP:s allra duktigaste  medarbetare under flera år  som  nu lämnat GP skriver mycket intressanta och spännande analyser som frilans. Jag rekommenderar hans blogg å det varmaste  för den som vill veta mer:  kenny.genborg.se
Om Bohusläningen kan jag bara konstatera att dess ledarsida inte alls  är lika angelägen idag som under Götells tid.  Alldeles för många ämnen av rikskaraktär som passar bättre i DN och SvD. Exempelvis  om läget i skolan i alllmänhet, läget ute i världen  eller inom vården.  Min lokaltidning ska innehålla vassa kommentarer till det det som händer lokalt.Resten läser jag i rikstidningarna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar