lördag 12 april 2014

USAs president tjänar mindre än uddevallaborna

Vi har senaste tiden publicerat uppgifter om de högsta lönerna i några kommuner. Man skulle kunna tänka sig att USAs president Obama som är världens mäktigaste person har rekordhög lön. Men så är det inte alls. Han tjänar "bara" 2,6 miljoner kronor 2012 som är det år våra uppgifter avser.   Av denna blygsamma lön lägger han hela 15 procent till välgörande ändamål.  Ett tiotal av uddevallas högsta inkomsttagare tjänar mer än amerikanske presidenten och då räknar vi med bara inkomst av tjänst.  Ser på den totala inkomsten med kapitalinkomster inräknat så ligger ett stort antal uddevallabor långt över presidentinkomsten.  Hur mycket har de högsta inkomsttagarna i Uddevalla skänkt till välgörande ändamål?  Nu är det dessutom avdragsgillt om man väljer rätt ändamål. Sveriges finansminister har en mycket blygsam ersättning jämfört med många direktörer som inte har på långt när det ansvar som landets finansminister har. Det vore väl inte orimligt om man höjde lönen för de främsta politikerna rejält.  Statsministern är direkt lågavlönad om man jämför med t ex EU parlamentariker som i många fall tillhör B-laget vad gäller kunskap och förmåga i övrigt.  

SEB:s VD Annika Falkengren har exempelvis en grundlön på 8,5 miljoner. Till detta kommer ett aktieprogram på 4,2 miljoner och 1,4 miljoner i förmåner. Lägg till detta hennes pensionkostnader på 5,7 miljoner.
Nästan 20 miljoner (varav merparten kommer från låntagare och sparare) går alltså åt för att försörja Falkengren.
Jag tycker faktiskt att både Sveriges statsminister och finansminister borde ha högre lön. Eller vad tycker Du? Och direktörerna som får t ex 74 procent höjning av sina arvoden kan jämföras med pensionärerna som får minskning varje år.  Båda fallen "anpassning till marknaden". 

  Dagens Industri rapporterar direkt från Washington:
Det är deklarationstider, även i USA, och president Barack Obama har precis skickat in sina inkomstuppgifter för förra året.
Tillsammans med frun Michelle tjänade han 503 183 dollar i fjol - knappt 3,3 miljoner kronor. Presidentparets inkomster har därmed minskat stadigt de senaste år
Under 2012 tjänade de 4,3 miljoner kronor och året dessförinnan 5,5 miljoner kronor. Bakgrunden är att försäljningsintäkterna från presidentens två böcker har minskat successivt.
Hans lön från Vita huset låg på 2,6 miljoner kronor förra året.
Under fjolåret skänkte paret 390 000 kronor till välgörande ändamål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar