tisdag 18 mars 2014

Läkarvillan i Lysekil byggs om

Läkarvillan i Lysekil byggs om 
inför Tandvårdsgruppens flytt
Ett omfattande byggprojekt pågår just nu vid Lyse­kils sjukhus. Anrika Läkarvillan byggs om och innan­dömet byts ut helt och hållet. Byggherre är Tand­vårdsgruppen Lysekil.

– Vi kommer att behålla proportionerna på huset så alla känner igen sig, berättar Gert Oxby på Tandvårdsgruppen. Fasaden och fönster får samma utseende som tidigare. Inomhus blir allt nytt.
Inkapslad i byggnadstält
Just nu är Läkarvillan inkapsad i ett byggnadstält. Taket har lyfts av, alla innerväggar samt golv har rivits ut. Kvar är bara nedre bjälklaget och ytterväggarna, som är av god kvalitet. Rivningsarbetet avslutades i förra veckan och nu monteras bärande pelare, golvunderlag och takstolar.
All teknik förnyas – det ska dras nya ledningar för el, vatten och ventilation. I huset finns redan fjärrvärme och värmeväxlare kommer att installeras.
– Detta är ett omfattande bygge, säger Oxby. Vi har ett tjugotal under­lev­erantörer, med en medveten satsning på lokala leverantörer. I ledningsgruppen är vi sju personer, med Nils-Erik Wittgren, Rågårdsvik som kon­troll­ansvarig.
Arkitekt är Alf Olsson, Torreby.
Inflyttning i september
Inflyttning i Läkarvillan är planerad till 1 september och Tandvårdsgruppen lämnar då sina lokaler på Norra Kvarngatan.
– Vi får moderna lokaler, ändamålsmässiga för dagens arbetssätt, säger Oxby. Vi har också varit trångbodda och ser fram emot att få 500 m2 fördelat på tre våningsplan.
På entréplan blir det tandläkarmottagning med fem behandlingsrum, varav ett kirurgiutrustat. Balkongen i söderläge behålls och fönstren får markiser. Golven blir tåliga linoleumgolv. I källarvåningen blir det omklädningsrum, torkrum och förvarings­utrymmen.
Övervåningen kommer främst att användas för Tandvårds­gruppens dentallaboratorium som behöver mer yta. Labbet tillverkar kronor, broar och tandimplantat med datorteknik. Dels för egna patienter, dels för tandvårdskliniker och laboratorium runt om i Sverige.
Ny teknisk utrustning
– Vi har köpt in ny utrustning och satsat på den senaste CAD/CAM-utrustningen, säger Oxby. Traditionellt har man ju arbetat med tandavtryck, men vi arbetar nu med ny teknik. Vi scannar tänderna digitalt och framställer sedan utseendet i datorn, så att vi kan kopiera ett leende och existerande tänder i detalj. På så sätt blir ersättningsmaterialet exakt likt originalet.
Framför allt Norge gillar resultatet och vi exporterar mycket till Oslo-området. Idag arbetar två personer i labbet och vi räknar med att nyanställa en person.
Fastigheten köptes av Tandvårdsgruppen under hösten 2013. Säljande företag är Hemsö Vårdfastigheter AB, ägt av 3:e AP-Fonden och Kungsleden. Försäljningen av Läkarvillan var en avstyckning från fastigheten Lysekils sjukhus.


Faktaruta Läkarvillan
Läkarvillan är ett välkänt hus i Lysekil, tvärs över gatan från Lysekils sjukhus. Villan byggdes 1949 och i gångna tider bodde överläkaren på sjukhuset här, därav namnet. Innan huset byggdes låg här en nykterhetsloge, Hoppet. Träffande nog hette även senaste hyresgästen Hoppet, då en psykiatrisk avdelning.

(Bilder finns i Lysekils-Posten)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar