onsdag 19 mars 2014

Känd debattör på Uddevallabesök


Södertullskyrkans samlingssal fylldes till sista plats på tisdagskvällen när Elisabeth Sandlund, opinionredaktör på tidningen Dagen berättade om sitt liv.  Hon har nu i många år rest land och rike runt och berättat om sin väg från övertygad ateist till kristen tro. Den motsatta resan mot vad en av Uddevallas kända prästsöner Eskil Franck gjort. Den senare har i skrivit en bok om hur han från en uppväxt i prästgården i Uddevalla studerade teologi och blev doktor i exegetik samt präst., Han avsade sig prästämbetet och förklarar sig nu som ateist. Elisabeth Sandlund är uppväxt i Norrland och kom till Stockholm där hon snabbt avancerade i sitt drömjobb: journalistik. Hon blev chef på Svenska Dagbladets högt hållna näringslivsredaktion där hon analyserade de stora företagen och träffade företagsledare i långa rader.Hon berättade också om hur hon gick i demonstrationstågen under 1960 talets turbulenta tid samtidigt som hennes make var högt uppsatt militär. Det fanns mycket att resonera om kring köksbordet. Den dramatiska vändningen i hennes liv kom när hon deltog i dotterns konfirmationshögmässa.  Hon blev övertygad om att hennes tidigare avståndstagande till kristen tro inte höll. Det blev en tuff resa att berätta för omgivningen vad som hänt i hennes liv.  Hon har skrivit flera böcker om dessa dramatiska år och är numera en av landets tongivande debattröster i sin egen tidning men också i radio/Tv där hon gärna debatterar kristen tro. Hennes tes är att det inte alls är så som många tror att Sverige snabbt avkristnas utan det pågår en påkristning med ett allt större intresse för tron i alla samhällslager.
På bilden nedan samtalar Södertullskyrkans pastor Pär Arkbro, Lauri Piensoho och Elisabeth Sandlund om tillståndet i landet.
Idag onsdag kommer Karl  Erik Brandt, känd som framgångsrik entreprenör i Brandtkoncernen till Södertull för att berätta om gamla söder i Uddevalla där han växt upp. Han har också skrivit böcker i ämnet och kommer att visa bilder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar