onsdag 12 mars 2014

Påven och nye kyrkoherden i Ljungskile

Det kyrkliga ledarskapet var temat för onsdagskvällens samling i Hemgården i Ljungskile. Träffen ingår i en serie som handlar om växthus för människor. Denna kväll gästades Ljungskile av Göteborgs-Postens ledarskribent  och tillika katoliken Gert Gelotte samt den nye kyrkoherden Stefan Klint som tillträder sin tjänst den 1 april.  Gert Gelotte inledde med en grundlig expose över katolicismens utveckling och framtid. Särskilt upphöll han sig vid den nye påven och hur ledarbytet på påvestolen påverkar den stora massan katoliker som omfattar 1,2 miljarder i världen. Gert Gelotte som är mycket påläst förklarade sig själv som en mycket liberal katolik som inte skulle passa in i flera konservativas modell för hur en rättrogen katolik ska vara.  Han menade också att katolicismen håller på att förändras i riktning mot acceptans av kvinnliga präster, preventivmedel, homosexuella, samboskap och andra normer som nu ändras i liberal riktning inom hela kyrkan.
Den nye kyrkoherden berättade om sin uppväxt i Stockholm  och hur han redan hunnit känna sig hemma i Ljungskile vid de träffar han haft med personal.  Stefan Klint är teologie doktor och har i sin avhandling behandlat exegetik.  Han är öppen för olika tolkning av texter och hoppas att kunna ge utrymme för ljungskilebornas olika erfarenheter så att spänningar kan överbryggas.. Han berättade att han under sin senaste tjänstgöring i Örgryte ordnat en populär tangogudstjänst där kyrkobesökarna fick dansa tango.  Vågat men blev populärt och ett exempel på nya grepp. 
De två medverkande i kvällens möte diskuterade sedan olika biskopar i Sverige och hur de hanterat ledarskap och hur de påverkat utvecklingen.  Den senaste tidens debatt kring tilltlrädande ärkebiskopens kontroversiella uttalanden berördes också.
Agneta Riddar var samtalsledare när Stefan Klint och Gert Gelotte diskuterade kyrkligt ledarskap i Hemgården i Ljungskile

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar