tisdag 21 januari 2014

Trängselskatträkning i mobilen

Betalningsrutinerna för trängselskatt måste ändras.  Det kan inte vara rimligt att betala 500 kr när ingen faktura anlänt. Bohusläningens artikel idag tisdag är bara en lång rad där de drabbade hävdar med bestämdhet att de inte fått någon faktura. Det finns ingen annan på marknaden som kan bära sig åt så här. I alla brottmål är det åklagarens uppgift att bevisa brott. Här är det tvärtom, den drabbade ska bevisa att han inte är betalningsskyldig. Vilket han/hon är vid passage av betalstationer.  Detta innebär att jag ska ha med almanacka och noga anteckna när jag passerat och sedan hålla god koll på att räkningen verkligen anländer.
Om ett elbolag inte får sina pengar i tid sänder man påminnelse utan avgift. Räkningen kan ha kommit bort eller inte ens kommit fram.
Det finns många konstigheter med den här skatten. Att sända räkning på 8 kr i ett kuvert med frimärke som kostar 6 kronor låter inte så klokt. Finns det ingen enklare metod att få in de här pengarna. En titt på E6 visar också att ett oerhörd mängd bilar av alla slag är utländska och betalar ingen skatt. Vi får ta fram plånboken direkt när vi kör över Svinesundsbron. Och när vi passerar Oslo - obs att vi inte åker in i stan - så är det nya avgifter.  Norrmännen och flera länder i Europa kan ta betalt, varför kan inte vi. Snedvridning av konkurrensen dessutom.
Jag känner flera som bestämt hävdar att de aldrig fått någon räkning och krävts på 500 kr. En orimlig avgift dessutom.
Magnus Bogren som nu tänker driva ärendet vidare önskas all framgång. Skatteverket borde ha bevisbördan att han verkligen fått sin faktura och att tillräcklig information gått ut om hur det fungerar.
Man skulle också kunna tänka sig att få ett meddelande via e-post att det finns en faktura. Eller sms-meddelande som fungerar utmärkt när det gäller larm om strömavbrott eller reklam från butiker. SAS håller oss informerade om erbjudanden på detta sätt t ex och påminner om när kampanjtiden går ut.
De allra flesta har dator idag och man kan nog utgå från att även de allra flesta som kör bil i Göteborg också har mobil. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar