torsdag 2 januari 2014

Tandläkare Ingemar Alderborn dödTandläkaren Ingemar Alderborn, Uddevalla har avlidit i en ålder av 89 år.  Han var född i Uddevalla och hade sin tandläkarpraktik där hela sin aktiva tid.  Han efterlämnar hustrun Marianne och barnen Ulf och Mia.

Ingemar var en känd uddevallabo med starkt engagemang inom bland annat idrotten och politiken vid sidan om sin tandläkargärning.   Han arbetade intensivt under alla år och först vid 72 års ålder fann han för gott att trappa ner.  Han fann tidigt kärleken på nära håll – på den egna skolan, där den blott 14-åriga Marianne blev föremål för Ingemars intresse. Och uppvaktningen var inte förgäves. Efter ett år var de ett par som höll ihop resten av livet.  De fick alltså 72 år tillsammans.

Ingemar var tidigt intresserad av idrott och favoritsporten var handboll, höjdhopp och senare tennis. Redan tidigt blev han ordförande i skolans idrottsförening samtidigt som en annan känd uddevallabo, Ingvar Trogen, var kassör. Idrottsintresset ledde också till engagemang inom gymnastiken och så sent som några veckor före sin bortgång deltog han i Söders Oldboys Gymnastikförenings aktiviteter ett par gånger i veckan.  Han uppskattade gymnastiken mycket och det skulle synnerligen starka skäl till för att han skulle avstå från dessa övningar.  I denna förening var han aktiv under mycket lång tid. Om det var gymnastiken som höll honom i så gott fysiskt trim att han under alla sina år som tandläkare bara hade en enda sjukfrånvarodag må vara osagt men intresset för att röra på sig förblev stort under åren  Natur och friluftsliv älskade han och speciellt  uppskattade han promenaderna med hustrun och stavarna, utflykter som blev både många och långa. Under svampsäsongen blev promenaderna extra uppskattade med chans att fylla korgen till brädden med skogens gula guld.   Under flera år hade paret också fritidshus i Idre dit färden ofta ställdes.

Politiken lockade på 1970-talets början och han engagerade sig främst i skolfrågor och var moderat ledamot i skolstyrelsen i många år.  Ett tufft uppdrag med massor av tjocka luntor att läsa in när jobbet var avslutat sena kvällar.

Sonen Ulf arbetar som ekonom och dottern Mia som sommarjobbade hos pappa i många år valde tandhygienistbanan.
På bilden ovan Ingemar Alderborn med barnbarnet Olle och hans flickvän Sofia. Klicka på bilden för större format.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar