tisdag 21 januari 2014

Börsrekord varje dag - dags att sälja?Nya börsrekord varje dag – dags att sälja nu?

Börsen har redan hunnit gå upp ett par procent i år. Och detta efter rekorduppgång förra året. Hur ska detta sluta och hur ska vi lägga upp vår sparande är en fråga som många ställer sig. Här är några funderingar inför det svåra beslutet.
Stockholmsbörsen har nu slagit rekordet från 2007. Den 16 juli detta år var en topp som sedan kom att följas av en dramatisk nedgång åren därefter och särskilt när den stora banken Lehman Brothers kraschade blev många utfattiga.  Det har alltså tagit 6,5 år att ta oss tillbaka till denna topp. En ovanligt lång period om man ser till de vanliga börsmönstren.  Men så har vi också haft en finanskris och en lågkonjunktur som vi inte upplevt sedan andra världskriget.  Jag har i färskt minne hur många hörde av sig och ville ha råd hur de skulle göra när de såg hur börskurserna rasade dag efter dag och hela sparkapitalet såg ut att gå upp i rök. För egen del gjorde jag  ingenting med mina portföljer i enlighet med filosofin att man köper bra bolag och sen låter ligga. Det var sorgligt att se hur mångas mångåriga sparande försvann när de sålde sina aktier och lovade att aldrig mer ta i en aktie.
Dåliga nyheter är investerarens bästa vän!
Intressant då att se hur de stora framgångsrika investerarna gjorde.  Investerargurun i USA Warren Buffet jublade och köpte under den värsta krisen på sig stora mängder aktier. Hans uppfattning var då som nu att ”du gör dina bästa köp när människor är förlamade av rädsla” och ”Var rädd när andra är giriga och var girig när andra är rädda”  och ”Dåliga nyheter är en investerares bästa vän”.  2008 satsade Warren Buffet allt han hade av både bolagspengar och privat kapital på aktieköp samtidigt som han såg de flesta andra sälja.
Det är lätt att vara efterklok och säga att så här borde vi ha gjort. På fem år tjänade Warren Buffet ungefär tio miljarder dollar i sin portfölj Berkshire Hathaway enligt vad Wall Street Journal räknat ut och före jul var värdet av hans portfölj 630 miljarder kronor. Bara förra året tjänade han 13 miljarder dollar privat, från 46 miljarder till 60 miljarder dollar.  Här ligger vi efter – eller hur?  Warren Buffet är 84 år har en viss erfarenhet. Han tänker inte ge upp utan förklarar att han tänker jobba fem år efter sin död!  Dvs hans placeringar med långsiktighet som modell kommer att sköta sig själva utan att han behöver röra ett finger. Det är så han vill ha det: Köpa få aktier och bra aktier, sen låta dem ligga och växa. 
Månadssparande
Varför gör vi inte likadant?  Fråga dig själv varför du måste köpa på dig bolag efter bolag för några kronor och samla ihop kanske 50 talet bolag som många har i sina portföljer. Då blir det som en indexfond och då kan man lika väl köpa en indexfond som har låga förvaltningskostnader eller helst inga alls.  Detta är för övrigt vad som är ett gott råd för den som vill vara med på marknaden men inte vill köpa och sälja och har ett begränsat kapital. Bra för månadssparande också.
Nu hoppas marknaden på att vinsterna i företagen ska återvända och det är ett måste för att dagens kurser ska motiveras och kunna öka. Vi får de närmaste veckorna test på läget genom kvartalsrapporterna för fjärde  kvartalet. När det börjar bli fart på marknaden kommer förmodligen också en rad nyintroduktioner. Många bolag kommer att be om dina pengar för att utvecklas.  Ett gott råd är att vara ytterst försiktig.  För de flesta som är rädd om sina pengar är det bättre att följa Warren Buffets råd att noga välja bolag som under lång tid visat vinst och bra utveckling. Alternativ till fond är ju annars investmentaktierna. Ett knippe med Industrivärden, Investor, Latour och kanske någon till känns säkert och bra. 
Mitt för de flesta orealistiska förslag för ett år sedan var att vi skulle köpa 100 000 Investor för 18 miljoner. Den som gjorde så kan idag notera en vinst på drygt fyra miljoner. Plus utdelning. Om vi lånat är det bara att betala tillbaka lånet på 18 miljoner och stoppa de fyra överblivna i egen ficka. När bolagen ger fyra procent eller mer är ett lån med drygt två procent i ränta ett lockande alternativ som dock Warren Buffet avvisar med tanke på riskerna.  Å andra sidan kan noteras att  investmentbolaget Industrivärden som har aktier i sin portfölj har lån till 20-30 procent av värdet.
(Ett utdrag. Hela krönikan återfinns i tisdagens nummer av Uddevalla-Posten)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar