tisdag 14 januari 2014

"Marknadsanalys" tar från pensionärer och ger till politiker.


Pensionsbesked

Jag och många andra har fått pensionsbesked i dagarna. I mitt oranga kuvert meddelas kort och gott "Dina pensioner sänks 2014" . Pensionen minskar med 2 ,7 procent jämfört med förra året och förklaringen är att "pensionssystemet följer den samhällsekonomiska utvecklinigen". Tidigare har meddelats att politikerna i riksdagen, som bestämt hur fotfolket ska ha det, har fått en lönehöjning på 1500 kronor i månaden, en höjning som är större än tidigare år. Varför?
Jo "vi har gjort en analys av vad som hänt på arbetsmarknaden" säger ordföranden i arvodeskommitten. 
Man har alltså i båda fallen  gjort en analys av marknaden och funnit att pensionärerna ska ha lägre pension och en annan analys av marknaden att poltikerna ska få en höjning. Skulle en garantipensionär få motsvarande höjning skulle det innebära hela 25 procent högre pension.  Analysen bygger i båda fallen på "marknaden".  Miljöpartiet, Vänstern och Sverigedemokraterna ville inte ha den höjningen utan tyckte att ett basbelopp på 45 000 kr vore lagom. En politiker som lever i en helt annan verklighet än undersåtarna kan inte förstå hur vanligt folk har det.

Skandia
Jag har också en liten pensionsförsäkring i Skandia. I dagarna går detta bolag ut i jätteannonser och skryter: "På Skandia är vi experter på att optimera din pensionsutbetalning".   Denna optimering har mitt fall inneburit avsevärt lägre utbetalningar i år.  Så det finns nog skäl att ta saken i egna händer utan "optimeringshjälp" från Skandia.  Per Börjesson har skrivit en utmärkt bok "Så här får du ett rikt liv som pensionär - sluta pensionsspara".
När jag läser i mitt pensionsbesked radas avgifterna upp. Högst av dem alla är kort och gott AVGIFT som uppgår till några tusenlappar och sedan AVKASTNINGSSKATT trots att jag betalar skatt på varenda krona som jag får ut.  Skandia borde använda dessa stora belopp som läggs i annonspengar i stora helsidesannonser i alla stora tidningar till utbetalningar till kunderna. Åtminstone ingen sänkning är det minsta man kan kräva av ett stort skrytbolag.  Vet för lite om övriga försäkringsbolag på marknaden, kanske lika illa där. Men signalen är tydlig:  Sköt pensionen själv utan att fylla försäljarnas fickor. 
Sänkta pensionen på ett antal tusenlappar kompenseras av skattesänkning på  - 88 kr!!! En hamburgare!


Från den 1 november får riksdagsledamöterna lönehöjning.   
 
 

Riksdagsledamöter får lönehöjning

Från den 1 november får riksdagsledamöterna lönehöjning.
Riksdagsledamöterna får en lönehöjning med 1 500 kronor i månaden.
De tjänar från och med den 1 november 59 800 kronor.
– Vi har gjort en analys av vad som hänt på arbetsmarknaden, säger Johan Hirschfeldt, ordförande i riksdagens arvodesnämnd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar