torsdag 16 januari 2014

GP flyttar till Trollhättan?

Göteborgs-Posten kanske ska redigeras i Trollhättan. Detta chockbesked fick medarbetarna på GP och utredningen ska ledas av tidningens biträdande redaktionschef Carina Söderström.  

Motivet är att sänka kostnaderna  genom att redigering samordnas för de tre tidningarna GP, Bohusläningen och TT/ELA  som förutom Hallandsposten och Hallands Nyheter numera ingår i Stampen Local Media.
– Folk är chockade. Jag som gammal redigerare tycker ju att nattredaktionen är redaktionens hjärta. Det är där man gör tidningen. Att ta bort den härifrån är känslomässigt fruktansvärt. Man oroas förstås också över vad det kommer att betyda för kvaliteten i tidningen, om nu förslaget blir verklighet, säger Jan Arell, utrikesreporter och ledamot i journalistklubbens styrelse till facktidningen Journalisten.
– I grunden förstår vi varför man vill göra så här, men vi är oroliga för att det bara blir pengar som räknas och att man missar den mänskliga sidan och kvalitetsfrågan. Med all respekt för det arbete som görs i Trollhättan på TTELA förstås, de gör ett jättebra jobb, det här handlar om närheten. Våra reportrar, redigerare och deskare jobbar nära varandra och tar man bort redigerarna finns det en risk att det blir en kvalitetssänkning som drabbar tidningen, säger Gabriella Mohoff.
– Sen är vi förstås oroliga för att det ska bli fråga om att man minskar bemanningen, och det förefaller sannolikt att det är det man är ute efter. De andra pengarna som kan sparas på en flytt är småpengar i form av minskad lokalhyra.
Cirka 25 personer arbetar på redigeringen på GP.

Fastigheterna sålda
Att den stora Göteborgs-Posten skulle kunna lägga en betydande del av sin produktion i Trollhättan låter som en mardröm för mig som jobbat i företaget i över 50 år. Det är inte länge sedan de olika tidningarna konkurrerade med varandra och slogs om nyheterna. 
Stampen som är moderbolaget har under vd Tomas Brunegårds ledning köpt tidningar i en rasande fart i landet och är nu en av de största mediekoncernerna i norra Europa. Fastigheterna har sålts vilket innebär att även det centralt belägna GP huset nära centralen i Göteborg är sålt. På min tid utnyttjades hela huset och den legendariske chefredaktören Harry Hjörne bodde i huset med sin familj.  Numera har tekniken gjort att, som någon medarbetare uttryckte saken, att man kan sitta i en källare på Hisingen och göra GP.
Huvudägaren Peter Hjörne fick frågan på ett möte i Göteborg vad han tror om GP på längre sikt. Han svarade diplomatiskt: GP kommer att läsas av minst lika många som idag även i framtiden men jag kan inte säga på vilket sätt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar