onsdag 8 januari 2014

Bohusläningens pappersslöseri

Bohusläningen idag

Nu ska jag bli lite gnällig men när jag läst den 40  sidor tjocka tidningen borde jag vara uppdaterad om händelserna under helgen i hela utgivningsområdet och ha koll på närmaste framtiden. Men det är lite skralt.
På sista sidan läser jag: "Vintersnön kan vara på ingång".  Vad är vintersnö?  Finns det alternativ? Kan tänka mig att rubrikskrivaren ville ha två något så när jämnlånga rader. Men det finns många alternativ.
Sen tycker jag bilderna är på tok för stora och dessutom handlar för mycket om historia. Något man tillgriper om det saknas nyheter.  Missing People kan säkert vara värd en uppföljning och påpassligt inför rättegången. Men att hela förstasidan täcks av krigsrubriker och en bild på en person är i mitt tycke oerhört överdrivet.  Jag minns när jag fick kritik av gamle Harry Hjörne på Göteborgs-Posten för att jag publicerade en enspaltig bild på en person. Det hade räckt med en halv spalt sa han.  Nu är tiderna annorlunda men det får väl vara måtta på utfyllnad. De stora svarta rubrikerna fick mig omedelbart att tro att man hittat likfynd i Spekeröd igen. Hur ska Bohusläningen presentera en katastrof i utgivningsområdet, t ex den dag det händer en ny Scandinavian Star?
Inuti tidningen återigen en jättebild som fyller mer än en sida bred och på samma person som på ettan.
Att Saron Service lägger ner fanns som nyhet i denna lilla nättidning redan för tre dagar sedan  men nyheten ska givetvis med. (Varför har den inte funnits med på hemsidan?) Dock tveksamt med en bild på Saronhuset. Ger lätt intryck att Saronhusets verksamhet ska läggas ner. Inget är mer felaktigt - den fortsätter som vanligt. Och Saron Service hade inte sina lokaler i detta hus utan på Bastiongatan. En bild på det stängd kontoret där hade varit mera relevant.
Historien om Stig Engdahl är mycket intressant och ett typiskt uppföljningsreportage om vad som hände för tio år sedan. När nu detta är så bra att man har en helsidesbild plus porträttbild på Stig så är det märkligt att tidningen väljer att inte längre ha med uppgifter om vad som hände bakåt i tiden. Äldre vill gärna läsa och minnas. Förstår inte att en helsidesbild på en person med gevär behövs för att illustrera detta annars goda reportage.
Var är alla nyheterna från hela utgivningsområdet?  Alla nyheter som den "förstärkta" redaktionen i form av mobil trupp tagit fram?  Självklart förstår jag att helglediga inte kan producera nyheter men för en gammal journalist är det roligt att sitta i soffan och säga att allt var bättre förr.
Kultur är säkert bra men återigen jättebilder ur en bilderbok. Tidningen bör inte bli en egen bilderbok!
Sju dagars tv är perfekt om man vill fylla tidningen, inget att anmärka på även om det finns massor med sådana här bilagor i alla tidningar. Bl a varje vecka i 7 dagar som är egna koncernens produkt.
Att Campus Väst i Lysekil minskar utbudet är en bra nyhet men alla vet väl hur den byggnaden ser ut och behöver inte presenteras på bild över halva sidan.
Ett  inköpt konsumentmaterial från  TT om reklam är god läsning men den stora bilden över halva sidan är rakt av en annons för ett flygbolag. Textreklam bör undvikas.  
Jag har tidigare undrat varför så många lokaltidningar publicerar hela sidor med aktiekurser. Dessa finns i realtid på internat som varje intresserad kan se i mobiltelefonen. Den som vill fördjupa sig i siffrorna dagen efter får inte mycket information mer än kurser, ändring och p/e tal.  En investerare vill givetvis veta mera och en viktig uppgift är t ex direktavkastningen. Vad aktien årligen ger i utdelning är oerhört viktigt att veta.  
Om den lokala tidningen alltmer liknar ett magasin där färska nyheter ersätts med tidlösa reportage eller uppföljningar så undrar jag vad läsarna säger.  Tycker verkligen läsarna att dessa stora feta rubriker och bilder är vad de vill ha? Papper är en icke försumbar kostnadspost vid tidningsutgivning. Det hade inte behövts 40 sidor för att presentera dagens riktiga nyheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar