måndag 23 december 2013

Vad gör polisen?För några dagar sedan skulle en familj flytta in i ett nybyggt hus. Med vetskap om att vitvaror är stöldbegärligt gods installerades kyl och frys och tvättmaskin och tumlare och spis och diskmaskin och mikro dagen innan inflyttning.  På natten kom tjuvarna och tog med sig rubbet.  En granne upptäckte en dörr öppen och polis larmades. Först på eftermiddagen samma dag kom polisen och gjorde några förströdda anteckningar för rapport till försäkringsbolaget. Samtidigt upplyste poliserna ägaren om att detta är inte några prioriterade uppgifter för polisen!!!  Värden för kanske 100 000 kr.  En relativt stor bil och flera personer måste ha hållit på länge för att koppla ner alla prylar.
Hade det inte var möjligt att vid första larm kolla alla bilar vid gränsposteringarna söderut eller österut.
Detta är säkert inte första inbrottet som var mycket proffsigt utfört. Varför inte försöka stoppa ligorna. Finns det inte anledning forska i vem som tipsar tjuvarna så att de kommer i exakt rätt tid. Ska man bara acceptera sådana här mycket vanliga brott som "icke prioriterade" för polisen? Det måste vara helt ofarligt att hålla på så här. Även tjuvarna vet att detta är oprioriterad verksamhet.


Söder om Uddevalla stals tre helt nya husbilar från en uppställning. Staketet hade körts ner och bilarna var borta.  När polisen kom till platsen på morgonen var bilarna redan ombord på en båt söderut eller redan i Tyskland.
Tjuvarna hade helt enkelt sett ut de bästa husbilarna, ringt tillverkaren och begärt nya nycklar som sändes utan problem. Redan detta är ju märkligt. Att sedan inte polisen gjorde något för att stoppa ekipaget på tre fina husbilar som rullar mot hamnarna i södra Sverige är också märkligt.  Plats hade enligt uppgift redan bokats i förväg på färjan.

Vi har enligt uppgift fler poliser än någonsin. De har fler bilar och efter att ha stängt polisstationerna är de på rörlig fot hela tiden. Men polisens arbetsplatser är inte tjuvarnas varken vad gäller tid eller geografi.

Jag besökte Sovjet innan sammanbrottet.  Vår grupp var lite sen och fick snabbt gå in på hotell för lunch. Vi uppmanades att ställa våra väskor och kameror och plånböcker och andra värdesaker på trappan för att ta dem när vi kommer ut.  Med stor förvåning löd vi uppmaningen från reseledaren och allt stod prydligt kvar.  Hårda tider i Sovjet men just i detta avseende perfekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar