fredag 20 december 2013

Mäktig begravningsgudstjänst i Herrestad

Herrestads kyrka fylldes till mer än sista plats vid fredagens begravningsgudstjänst för Martin Birging. Många fick nöja sig med  ståplats vid ingången.  Aldrig tidigare har i Herrestad så många ur alla samhällsläger hyllat en borgången vän som denna dag.  Kyrkoherde Ingvar Humlén var officiant och han framhöll i sitt griftetal Martins speciella sätt som gick hem hos så många. Martin var närvarande som ingen annan och hans blotta närvaro gjorde oförglömliga intryck. Det var en mäktig syn att under musik och sång se den långa ringlande kön med blomma i hand ta avsked av den 58 årige Martin som varit en större kändis i Uddevalla än de flesta förstått. De lämnade sin ros, mindes och tände ett ljus för sin vän Många mindes honom som en trägen gäst i många olika kyrkor och Fristadens Gunilla Gniste sammanfattade när hon i sitt tal under samlingen framhöll Martin som en sann ekumen. Många talare från alla samhällslager påminde om Martins otroliga minne och hur han aldrig försummade något tillfälle att gratulera sina vänner på namnsdagar och födelsedagar. Förutom vid dessa speciella tillfällen förekom ofta att Martin bara  ringde upp vännerna för att fråga hur det står till.
Talen var många och gav en samstämmig bild av Martin som den vänlige, hjälpsamme, kloke och kunnige vännen. Först efter nästan fyra timmar kunde de sista gästerna lämna församlingshemmet för att gå ut i vardagen igen där de tvingades konstatera att mötena med Martin nu var historia. Tankarna gick till åren som gått och hur Martin betytt mer för många än de själva alltid insett. Inte säkert att Martin heller förstått sin betydelse i vardagen när han gått omkring med sin kasse och bytt några ord.  
Förutom att han var en flitig och beläst gäst i  olika kyrkor hade han också andra intressen i samhället. Ett av dessa var marknader, vilket många som bjöds in som sällskap till dessa begivenheter fick erfara.
Vid akten i kyrkan satt Carina Larsson vid orgeln och pianot, brodern Fredrik Birging sjöng Simons "Som en bro över mörka vatten", Lennart Snabb spelade flöjt och sången var överväldigande från de många starka rösterna i den fullsatta helgedomen. Akten avslutades med "Amazing grace" på orgel.
Herrestads församlingshem fylldes också till absolut sista plats när gästerna efter akten strömmade in.
Där inledde brodern och prästen Johan Birging med interiörer från åren de växt upp tillsammans och  hur viktig Martin var i familjekretsen.
Aldrig tidigare har så många från olika kyrkliga fraktioner i staden samlats till en manifestation för en person som betytt så mycket. Det var nog en överraskning för de flesta att ett så stort antal sörjande ställde upp mitt i julruschen och visade sina varma känslor för den bortgångne Martin.  I den brokiga skaran fanns fattiga som saknar mat för dagen och rika som lever i överflöd, där fanns fina kostymer och strikt klädsel blandade med mindre fina och plötsligt försvann alla titlar och skillnader mellan människor.  Martin var en person som gick hem hos alla och många önskade att vi hade fler av denna sort i vårt hårda samhälle. Han hade tid eller tog sig tid för alla och även från arbetsplatsen på sjukhuset vittnade gäster om hans storhet. 
Bilden ovan är tagen av Janne Sääf.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar