måndag 2 december 2013

Lysekil slåss för sin musikskola

Manifestation för Lysekils musikskola

Budskapet var enkelt – ”en stad utan musik är en tråkig stad”
Det var pampigt , det svängde, det gick i samba takt! Lysekils Musikår med förstärkning från Uddevalla Stadsmusikkår, spelade sig genom staden i en manifestation för att inte halvera musikskolan i Lysekil, som bildningsnämnden beslutat om.


Elever, föräldrar och andra intresserade manifesterade i lördags förmiddag för att visa att musikskolan måste få vara kvar. Efter samlingen vid Parksnäckan marscherade de i en parad genom staden.

Det var en ansenlig skara med musiker och dansare från musikskolan och musikkåren samt med ytterligare förstärkning från bland annat Uddevalla stadsmusikkår, som samlats i Lysekils stadspark i lördags.
Från parken startade sedan musikparaden, som drog genom Lysekils stad i sambatakter. Människor stannade till för att lyssna, andra hade tagit sig ner för att sympatisera, till och med lägenhetsfönster och balkongdörrar öppnades när orkestern släppte loss.
Kände sig hotade
Musikskolans lärare valde att inte medverka under manifestationen, då de enligt uppgifter till Lysekilsposten, kände sig hotade av Staffan Sjölund chef för bildningsförvaltningen i Lysekil.
– Jag har pratat med rektorn för musikskolan och förklarat att man inte kan använda skolans lokaler eller instrument för att genomföra manifestationen. Men vi har absolut inte lagt munkavle på någon och inte heller avrått någon från att vara med i manifestationen som skedde utanför arbetstid. Om någon musiklärare har uppfattat det på det sättet så är det ett internt missförstånd, säger Staffan Sjölund.

Varför får man inte använda instrumenten?
– Det är kommunens utrustning och den ska vara kopplad till kommunens verksamhet. Det här var en folklig demokratisk demonstration utanför musikskolans verksamhet, säger Staffan.

Vi har även fått höra att lärare känner sig hotade, och av den anledningen inte vågat delta i manifestationen?
– Det är tråkigt att det blivit så, där har vi en missuppfattning som vi helt klart får reda ut. Det är självklart att lärarna har full rätt att delta, självklart.
– Jag förordar öppna processer på alla sätt och vis.  Vilket jag nog tycker att vi har försökt visa kring vårt budgetarbete. Men det blev inte bra i den här frågan, säger Staffan avslutningsvis.
Ingen reaktion
Även musikskolan rektor Thomas Lassehag ser det som missuppfattningar.
– Jag fick ingen reaktion från personalgruppen att de motsatte sig den här informationen, utan att alla förstod och det kändes som vi hade en bra dialog.
– Jag informerade kort om att det inte är acceptabelt att använda kommunens resurser i syfte att genomföra en privat manifestation. Med arbetstid, lokaler och övrig utrustning, säger Thomas Lassehag.
Det ligger som förslag från kommunstyrelsens sida att skjuta till bildningsnämnden mer pengar, på torsdag i kommunfullmäktige vet vi om det blir så. Räcker det för att rädda musikskolan? Frågan är då tillbaka hos bildningsnämnden som först då avgör skolans framtid.   

Det var en ansenlig skara musiker, dasare och sympatisörer som drog igenom Lysekils gator. Budskapet var busenkelt, en stad utan musik är en tråkig stad”.

Musikskolan är avgörande för Lysekils musikliv, menade de som Lysekilsposten talade med under manifestationen.
 

(Ur Lysekils-Posten)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar