tisdag 3 december 2013

Investera som mångmiljonärerna


Så här investerar mångmiljonärerna

 

Hur investerar mångmiljonärerna?  Kanske har vi en del att lära av dessa som uppenbarligen lyckats ganska bra. Nätbanken Avanza har gjort en intressant undersökning bland sina kunder.

 

Med mångmiljonär menas då personer som har en portfölj värd mer än tio miljoner kronor. Skulle kunna tänka mig att inte alla som läser den här texten platsar i detta gäng. Men de flesta som har en så tjock portfölj par börjat med två ganska tomma händer.  Som jag tidigare gett exempel på kan lätt bli miljonär genom att sluta röka till exempel.  Om man istället satsar på genomsnittsaktier krävs 40 år för att få ihop just tio miljoner.  Det finns många andra sätt också att förmera sin portfölj ordentligt.

Som framgår av tabellen är det inga konstiga investeringar dessa rika gör. Köper aktier som varje småsparare köper men i något mindre volymer.

Avanza har även tagit fram statistik på bolag där mångmiljonärerna utgör största andelen av kunderna som äger aktien. Tar inte med denna tabell eftersom det är satsningar på många utländska bolag som kan vara svåra att få grepp om.  Men är finns också högst ”normala” aktier som Fast Partner preferens som nyligen fick många att nappa på denna sparform. Här finns också stamaktien Fast Partner och Wihlborgs fastigheter och Traction. Allra flest mångmiljonärer har Arcelor Mittal där drygt 26 procent är just sådana här kapitalstarka sparare.  Deutsche Bank är en annan där 25 procent tillhör kategorin. Neste Oil och Pepsi och Heba ägs också av de rika.

 

Volvo toppar

Nedanstående tabell är alltså en uppställning av aktier där ägarna till största delen är mångmiljonärer. Som synes toppar Volvo ligan. Många vill nog se denna lista som ett bra förslag till en basportfölj. 20 aktier är ju mer än väl tillräckligt för att få en god spridning och dessutom ingår flera investmentbolag som i sin tur sprider ut riskerna.  Det finns olika uppfattningar om hur man ska investera,  en koncentrerad portfölj eller ett stort antal aktier för riskspridning.  Jonas Bernhardsson har skrivit en intressant bok som heter ”Investera som mästarna” och där görs en genomgång av hur de stora framgångsrika investerarna resonerar. Det är svårt att dra någon slutsats om diversifiering eftersom de framångsrika har så olika syn på den saken. Bland dem som vill diversifiera för att minska risken finns höjdare som Walter Schloss, John Templeton, Peter Lynch, Lennart ”Aktiestinsen”Israelsson, Benjamin Graham och Kristoffer Stensrud.

 

Inte hagelgevär säger Buffet

 

Bland dem som inte vill diversifiera utan fokusera på kvalitetsaktierna är Warren Buffet, Jesse Livermore, Jim Rogers., George Sorosl Philip Fisher och Bernard Baruch.

Den kände Warren Buffet menar att diversifiering bara ett skydd mot okunskap Det är ointressant för dem som vet vad de gör.

Buffet fokuserar hellre på en handfull investeringar men följer dem istället noga. Han har själv sällan fler än 5-6 innehav i sin jättelika portfölj och ibland kan en enda aktie uppgå till hälften av portföljen. Men då ska man inte använda  inte en hagelbössa när man väljer investeringar.

 

Försiktiga nybörjare

Peter Lynch är raka motsatsen och kan ha flera tusen aktier i sin portfölj.

John Templeton påstår att den enda person som inte anser sig behöva diversifiera är den som alltid till 100 procent satsar rätt hela tiden.

Slutsatsen när man läser dessa olika strategier är att den som diversifierar hånas som okunniga och som inte vet vad de gör.

För en nybörjare och för de flesta småsparare är det klokt att följa Aktiespararnas gyllene regler som bland annat innebär att man inte satsar allt på ett kort och att man dessutom ska veta vad man investerar i. Läsa årsredovisningar är kanske inte allas favoritlitteratur men man lär sig oerhört mycket och lär sig också var man ska hitta de viktiga underlagen för god investering.

 

Så här investerar alltså Avanzas mångmiljonärer.  Läs och jämför med din egen portfölj. 374 mångmiljonärer har Volvo medan 178 har Alfa Laval. Kinnevik toppar uppgångsligan med 76 procents uppgång i år, sämst har det gått i Boliden 24 procent back.

 

10. Telia Sonera
11. SEB
 
(Denna krönika är publicerad i Uddevalla-Posten idag. Vill Du läsa mer om vad jag skriver så köp denna tidning. Nästa krönika om hur du skatteplanerar inför årsskiftet t ex)
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar